Proč využívat daňový portál? Ušetří cestu na úřad nebo poštu

Každý, kdo podniká nebo někdy z jakéhokoli jiného důvodu podával sám daňové přiznání, dobře ví, jak důležité je dodržet zákonné lhůty. Při jejich zmeškání totiž hrozí sankce. A pokud se vše nevypravíme vyřídit s předstihem, ale až na poslední chvíli, budeme muset vystát pořádnou frontu.

Zejména účetní a daňové poradkyně často přemýšlejí, jak ušetřit čas

My, pro které je řešení účetnictví ostatních lidí každodenním chlebem, se snažíme řešit daňová podání řešit co nejefektivněji. Cesty na úřady i dlouhé čekání nám často zabírají až příliš velké množství času. Vyřizujeme agendu mnoha osob i společností a nezřídka se nám stává, že musíme celý proces řešit stále dokola. Přitom ale máme partnery, děti, rodiče a přátele, na které nám v důležitých termínech nezbývá téměř žádný čas. Mnohdy nás pak trápí špatné svědomí, že kvůli práci zanedbáváme své nejbližší. Zkoušíme pracovat po nocích a přes den se věnovat alespoň dětem, záhy nás ale začne ničit únava. A na koníčky, sportování a výlety můžeme v období, kdy se řeší daně, rovnou zapomenout. Pokud na to ovšem nejdeme chytře.

Co umožňuje daňový portál finanční správy?

Daňový portál je služba, kterou zajišťuje finanční správa České republiky. A využívat ho se každé účetní i daňové poradkyni rozhodně vyplatí. Jeho prostřednictvím můžeme snadno vyřešit velkou část agendy přímo z vlastního počítače. Elektronické podání je umožněno u daně z příjmů, z přidané hodnoty, silniční a dalších. A finanční správa myslela i na ty, kdo jsou povinni vést EET. Navíc tu vždy najdeme aktuální podobu formulářů, všechny důležité termíny i rozpis daňových sazeb. Tiskopisy můžeme vyplnit samy nebo využít připraveného průvodce. Vyplněné formuláře lze vytisknout a podat osobně nebo poštou. Nejefektivnější ale přímo je odevzdat přes aplikaci EPO.