S tepelným čerpadlem budete topit levně a ekologicky

Způsobů, jak dnes vytápět svůj dům, existuje celá řada. Jednu z možností představují tepelná čerpadla. Topit s jejich pomocí může být velmi výhodné, zdaleka se však nehodí pro všechny domy. Jak takové vytápění funguje, v čem tkví jeho přednosti a kdy se vám vyplatí?

Aby mohla tepelná čerpadla zahřívat interiér a ohřívat užitkovou vodu, musí někde brát energii. Teplo odebírají ze země, vody či vzduchu. Podle toho se různí jednotlivé typy čerpadel.

Tepelné čerpadlo šetří vaše náklady na vytápění

Topit tepelným čerpadlem vám může přinést značné úspory. V běžném rodinném domě s ním oproti jiným typům vytápění lze ušetřit několik tisíc (až několik desítek tisíc) Záleží samozřejmě na velikosti domu a výši obvyklé spotřeby. Pokud byste si chtěli spočítat, kolik přesně můžete ušetřit právě vy, stačí jen zadat pár údajů o vaší domácnosti do kalkulačky úspor a hned to zjistíte.

Mimo to je tepelné čerpadlo prakticky bezúdržbové. Aby fungovalo, není potřeba se o nějak nijak starat. Nečeká vás tak žádný nákup paliva, žádné přikládání, čerpadlo pracuje zcela samo. Navíc nevypouští žádné zplodiny. Tepelné čerpadlo využívá přírodní zdroje tepla, jde tak o velmi ekologickou variantu vytápění. Tepelné čerpadlo patří mezi obnovitelné zdroje tepla.

Kdy se vyplatí pořídit si tepelné čerpadlo

Tepelná čerpadla se hodí do nejrůznějších typů objektů. Jak do novostaveb, tak starších domů, procházejících rekonstrukcí.

Zároveň by měl být dům optimálně zaizolovaný, aby nedocházelo k velkým tepelným ztrátám, které by znehodnotily efektivitu vytápění tepelným čerpadlem.

Pořízení čerpadla vyžaduje jednorázovou investici ve velké výši (dle typu čerpadla až 350 tisíc. Ta se vám však postupně v rámci několika let vrátí a z dlouhodobého hlediska na tomto způsobu vytápění vyděláte.

Druhy tepelných čerpadel

Země/voda

Pro tento druh čerpadla je nutné vybudovat zemní kolektor, ať již svislý (hluboký zemní vrt) nebo vodorovný (plošný kolektor) pro potrubí s obíhající nemrznoucí kapalinou. Ta odebírá teplo ze země a přivádí jej k tepelnému čerpadlu.

Vzduch/voda

S čerpadlem vzduch/voda se připravte na lehce dražší provoz, při pořízení však zaplatíte méně a nepotřebujete pro něj tolik prostoru. Teplo sbírá z okolního vzduchu. Je závislé na venkovní teplotě, efektivně funguje pouze do teploty cca -15 °C až -20°C. Při nižších teplotách obvykle topnou funkci doplňuje dodatečný zdroj, většinou v podobě elektrického kotle.

Vzduch/vzduch

Jedná se o velmi princip obrácené klimatizace. Teplo z venkovního vzduchu je v čerpadle využito na ohřev teplého vzduch, který po domě cirkuluje pomocí vzduchotechniky. V létě může pracovat jako klimatizace - chladit. S tímto typem čerpadla nelze na rozdíl od ostatních ohřívat užitkovou vodu.

Voda/voda

Typ voda/voda je u nás nejméně rozšířený, zejména pro náročnou povolovací legislativu a složitější údržbu. Vyžaduje neustálý průtok vody. Budete tak potřebovat dvě studny, jednu čerpací a jednu vsakovací. Načerpanou vodu prožene čerpadlo výparníkem a ochlazenou ji vrátí zpět do vsakovací jímky.

Český výrobce tepelných čerpadel

Pokud se vám myšlenka vytápění tepelným čerpadlem zalíbila, podívejte se na nabídku českého výrobce Master Therm, který se tepelným čerpadlům věnuje již 25 let.