Jak na funkční šatník? Držte se pravidel minimalismu!

Také trávíte každé ráno dlouhé minuty před otevřenou skříní a přemýšlíte, co si na sebe vezmete? Problémem obvykle není nedostatek oblečení, ale spíš nesprávná organizace. Víte, jak si váš šatník uspořádat tak, aby byl funkční, účelný a efektivní?

Vyhazujte

Spousta z nás vlastní obrovské haldy oblečení. Některé kousky jsme měli sotva jednou na sobě, protože se v nich zkrátka necítíme, o jiných často ani netušíme, neboť leží zaházené někde na spodu skříně. Kolikrát se k nim ani nedostaneme, protože neustále „točíme“ pár našich oblíbených věcí pořád dokola. Než aby vám zbytečně zabíraly místo, pošlete je dál a dejte vašemu textilu nový život. Darujte ho třeba kamarádce, prodejte ho na internetu nebo oblečení věnujte na charitu, lidem, kteří ho opravdu potřebují. Nenajdete-li pro něj využití, namísto popelnice ho vyhoďte do kontejnerů na textil, které se dnes nachází prakticky na každém rohu. Neodsoudíte ho tak k zániku někde na skládce, ale umožníte mu, aby bylo ekologicky zrecyklováno. Z obnošeného trika se tak může stát třeba utěrka nebo čistící hadr.

Klaďte důraz na kvalitu

Odlehčení šatníku přinese jeden velký bonus. Získáte perfektní přehled o tom, co vlastníte a navíc se vám vaše věci ukážou v celé své kráse. Inspiraci si vezměte z luxusních obchodů, kde je vždycky jen menší množství opravdu kvalitních kousků v perfektním provedení, materiálu i stylu. Vybudujete-li si šatník v duchu minimalismu, tedy takový, který splňuje atributy jako je jednoduchost, funkčnost a nadčasovost, rozhodně na tom vyděláte. Ušetříte si spoustu času, nervů a v konečném výsledku bude mít radost i vaše peněženka. Investice do kvalitnějších věcí je totiž dlouhodobějšího charakteru.

Odolávejte

Ženy často propadají nákupní mánii. Nedokážu totiž odolávat všem těm výhodným akcím a mnohaprocentním slevám, které na ně neustále útočí ze všech stran. Pořizují si proto nové a nové kousky, často jen proto, aby zůstaly „in“. Dnes už totiž neplatí, že v obchodech se nachází kolekce na jaro/léto a podzim/zimu, prakticky týden co týden můžeme na pultech vidět nové zboží. Nejedna z nás tak získá pocit, že její oblečení už je zastaralé a nejde s módou a aktuálními trendy. Namísto spontánního utrácení si vaše nákupy pečlivě plánujte, budete tak mít jistotu, že si pořídíte jen to, co opravdu potřebujete a co unosíte. Tak nepodléhejte tlaku obchodních řetězců!