Zlepšováky do auta, které nepotřebují dráty

V mnoha odvětvích se novinky a inovace objevují jen zřídka, neplatí to ale pro automobilový průmysl. Právě tam se technologie mění a vylepšují jako mávnutím kouzelného proutku.

Chytré dobíjení

Ještě před několika lety jsme v autě měli tak maximálně zapalovač a rádio. Později se prostor právě pro zapalovač začal využívat spíše jako zásuvka na všechny možné elektrické přístroje, od nabíječky mobilních telefonů až po varnou konvici na dovolené v kempu. Dnes je v něm nejčastěji zástrčka USB, kterou využíváme pro dobíjení mobilů i navigace. Často nám ale překáží dráty, které se motají kolem řadící páky nebo se na nich tvoří uzly. Moderní auta už však žádné dráty nepotřebují. Pro dobíjení telefonů či tabletů slouží dokovací místo s QI bezdrátovou indukční nabíječkou a slouží zároveň i jako odkládací prostor. Položený telefon se tak automaticky nabíjí, propojí se hned po nasednutí také s autem a tak voláte nebo přijímáte hovory přes centrální displej. A stejně, jako nás dnes auto upozorní, že jsme při jeho opuštění nechali rozsvícená světla nebo autoklíč v zapalování, dá nám chytré auto vědět hláškou na displeji třeba i to, že jsme si zapomněli vzít mobil z dokovacího místa.

Moderní technologie pomáhají lidem ušetřit čas i energii nebo třeba jen pár pohybů navíc. Třeba i dálkové ovládání centrálního zamykání auta, které nám celé auto uzamkne jedním stisknutím tlačítka na plastové krytce klíče a nemusíme běhat ode dveří ke dveřím a každé jednotlivě zamykat. A naopak nám také najednou otevře všechny dveře. U některých modelů pak lze samostatně odemknout i jen kufr, třeba když do něj chceme naskládat nákup, a zbytek auta je uzamčený. S dálkovým ovládáním bývá spojen i vystřelovací klíč, který se při nepoužívání schová do plastové krytky a tak je chráněný před poškozením. U velmi moderních aut pak už k odemčení auta stačí jen samotná plastová krytka, která v sobě schovává chytrou technologii Keyless. Ta odemkne auto pomocí signálu a nikde tak nic nezasouváte ani neodemykáte. Teprve čas ale ukáže, zda je tento způsob zamykání auta bezpečný a zabrání odcizení vozidla, nebo se i nadále budeme raději spoléhat na klasické autoklíče.

Každých několik týdnů představují různí výrobci různé novinky a vychytávky, které jejich auta umí. Často jde i jen o prototypy, u kterých nemusí k sériové výrobě ani dojít.