Až se léto zeptá, co jsi dělal v zimě…

Staré přísloví zní obráceně, ale co se kondice týče, je právě zima tím obdobím, kdy často zlenivíme a vypadneme z kondice. Jak se vrátit do formy?

K tomu, abychom měli dobrou kondici, potřebujeme pravidelný pohyb, bez něj to zkrátka nepůjde. A to je častým důvodem, proč se zvlášť v zimě o kondičku připravujeme a vymlouváme se na nedostatek času. Na vině je samozřejmě částečně i nemožnost vyrazit ven na svou oblíbenou aktivitu, vzdát se musíme kola a in-line bruslí a koloběžek a mnoha dalších sportů. Přesto není počasí důvodem nedělat nic a jen čekat na jaro. Bez ohledu na počasí se můžeme hýbat a zlepšovat, či alespoň udržovat svou kondici ve fitness centrech. Tam jsme v suchu a teple a máme tak dokonalé podmínky ke cvičení. Zvolit si můžeme fitness trénink, posilování, kardio aktivity nebo některou z mnoha aktivit, která nás baví a je nám blízká.

Velmi často se potýkáme s bolestí zad nebo zkrácenými šlachami, vhodné je tak zařadit i protahovací cvičení, jako je jóga nebo pilates. Procvičíte kompletně všechny svalové skupiny, zlepšíte si pružnost a zbavíte se bolavých zad i špatného držení těla. Naučíte se lépe dýchat i soustředit a to vše vám pomůže v sezóně zlepšit se v oblíbeném sportu. Pravidelná návštěva fitness centra je skvělou volbou nejen pro zimní období, ale po celý rok, protože vám umožňuje zůstat v dobré kondici i ve dnech, kdy se nemůžete svému sportu věnovat. Velmi oblíbenou formou cvičení je také spinning, jízda na stacionárním kole za doprovodu hudby a pod vedením zkušené lektorky či lektora. Na spinneru díky zajímavým sestavám cvičení rychle uteče a za hodinu spálíte tolik kalorií jako na běžkách. Při spinningu posílíte všechny partie těla a těšit vás může i rychlé zlepšování se, což je skvělá motivace.

Až pak přijde čas, můžete s klidným srdcem nazout in-line brusle, nebo nasednout na kolo a vyrazit s úsměvem, protože vaše tělo bude připravené a nebudete tak ztrácet čas postupným zvykáním si. Začít můžete tam, kde jste minulou sezónu skončili.