Káva – chyby, kterých se dopouštíme při její přípravě

Myslíte si, že uvařit dobrou kávu není nic bůhvíjak složitého? Pak vás rychle vyvedeme z omylu. Budete překvapeni, kolik chyb přitom můžete udělat a čím vším můžete její chuť pokazit. Co byste si měli pohlídat?

Špatný výběr

Spousta lidí má za to, že přípravě kávy hraje nejdůležitější roli kvalitní kávovar. To je ale omyl, vše začíná už při výběru samotné suroviny. Chcete-li vybrat správně, měli byste mít při nákupu na paměti několik věcí. Vydejte se pro ni do specializovaných obchodů a pražíren, v klasickém supermarketu byste totiž kvalitní kávu hledali opravdu marně. V pražírně se pak ptejte, zajímejte se o původ kávy i o datum pražení. Právě tento údaj je totiž poměrně zásadní, neboť těsně po pražení disponuje káva nejlepšími vlastnostmi, které časem pozvolna mizí. Při nakupování to nepřehánějte s množstvím, ideální je pořídit jí tolik, kolik vypijete asi za tři týdny až za měsíc.

Nevhodné skladování

Ačkoli si mnozí myslí, že káva je trvanlivá potravina, není tomu tak. I ona podléhá poměrně rychlé zkáze. Zatímco nepražená vydrží 15 měsíců, pražená jen 15 dnů a mletá káva dokonce jen 15 minut. Po této době z ní všechna aromata a chutě začnou rychle unikat a vy se tak připravíte o to nejlepší. Nemluvě o tom, že je navíc náchylná na pachy okolního prostředí a rovněž na vlhkost. Dávejte si proto na jejím skladování záležet. Lednička ani mraznička nejsou tím pravým ořechovým. Zrnková káva si zaslouží suché místo bez přístupu světla a o teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia. Skladujte ji ve vzduchotěsné nádobě.

Hrubost mletí

Samotné mletí by se dalo označit prakticky za alchymii. Neexistuje jedna univerzální hrubost, která by byla stejná pro všechny druhy kávy. Připravujete-li si ji v džezvě, pak musí být co nejjemnější, v případě kávovaru a espressa jen mírně hrubší a použijete-li french press, pak ji melte hodně nahrubo, klidně i s celými úlomky zrn. Jako všechno ostatní i příprava kávy vyžaduje jisté umění, znalosti a cvik. S trochou praxe vám to půjde jedna báseň!