Oči – na co byste si měli dát na jaře pozor?

Po zimě už všichni netrpělivě vyhlížíme jaro. Jenže právě toto roční období přináší mnohé nástrahy pro naše oči. Které patří mezi ty největší a jak se jim můžeme bránit?

Alergie

Kvetoucí stromy, keře a květiny nejen krásně vypadají a jsou signálem, že se příroda konečně probouzí ze zimního spánku, ale pro mnohé z nás představují doslova noční můru. Trpíme totiž v tomto období alergiemi, které nás dovedou hodně potrápit. Nejčastěji se jedná o záněty spojivek, při nichž nás oči pálí a svědí, slzí nám, červenají, objevit se dokonce může i hnisavý výtok, který nám nedovolí odtrhnout víčka od sebe. Jako první pomoc vám pomohou přípravky z lékárny, které seženete bez lékařského předpisu. Obvykle nepříjemné příznaky odstraní, nebo alespoň výrazně utlumí, příznivě ale působí i obyčejný studený obklad. Pokud samoléčba nezabere, nezbývá než rychle vyrazit k lékaři. Oční alergie totiž mohou být pro náš zrak nejen nepříjemné, ale dokonce i nebezpečné, protože vedou k vážným komplikacím či dokonce poškození oka. Vyplatí se také nosit sluneční brýle, které alespoň částečně zabrání kontaktů očí s alergenem.

Ostré sluneční paprsky

První teplé sluneční paprsky si všichni chceme pořádně vychutnat. Jenže, pozor na ně. Jarní slunce dovede být pořádně ostré a zákeřné, takže byste jeho sílu rozhodně neměli podceňovat. Navíc se nachází nízko nad obzorem, a tak mohou nebezpečné přímé sluneční paprsky vážně poškodit vaše oči. Nejčastěji to „odnese“ spojivka a rohovka, což se projeví zánětem, někdy se kromě pálení a řezání může vyskytnout i bolestivost nebo opuchnutí očí. Nejlepší prevenci představují sluneční brýle s dostatečnou UV ochranou. Zajděte si pro ně do optiky, kde budete mít jistotu, že se jedná o opravdu kvalitní kousky, které splňují všechny bezpečnostní parametry. Navíc zde můžete vybírat z velkého množství osvědčených značek – brýlím Ray Ban, Vogue nebo Prada právem patří přední příčky všech světových žebříčků. A tak by některé z těchto ikonických dámských slunečních brýlí neměly chybět ani ve vaší výbavě!