Dětské kolo nesmí být velké ani malé, zkrátka tak akorát!

Jízda na kole je zdravá, o tom není pochyb. Pro dospělé i pro děti. Za splnění dvou podmínek – vybereme-li jim správné kolo a naučí-li se na něm dobře jezdit. Z následujícího článku se dozvíte, jak na to.

Dětská kola obecně dělíme na dětská a juniorská. Rozdíl mezi nimi je samozřejmě v jejich velikosti. Kola pro nejmenší děti se pohybují ve velikostech od dvanácti do šestnácti palců, kola pro starší děti se nejčastěji vyrábějí ve velikosti osmnáct a dvacet palců a kola juniorská bývají veliká 24 palců. Která z těchto velikostí je vhodná právě pro vašeho caparta? Poradíme vám!

Proč jezdit na kole?

V podstatě ze dvou důvodů. Pro radost a pro zdraví. Radost je zjevná, nejeden cyklistický fanda by o ní mohl vyprávět hodiny. Pocit větru v zádech je zkrátka nepopsatelný. Pěkně dlouhý je i výčet zdravotních předností jízdy na kole. Jízdou si nejenže vylepšujeme kondičku a snižujeme riziko obezity, ale dokonce podporujeme správnou funkci trávicího traktu, snižujeme riziko kardiovaskulárních onemocnění, diabetu, a některých typů rakoviny. A děti navíc jízda na kole velmi baví a mnohdy jí dají přednost i před mobilním telefonem. Co z toho vyplývá? Že posadit své dítko na kolo byste měli hned, jak se naučí chodit. Alespoň na malé odrážedlo. My se ale přeci jen zaměříme na kola pro větší děti.

Vybíráme dětské kolo

U dětského kola je klíčová jeho velikost, která samozřejmě musí být adekvátní výšce dítěte. Zapomeňte na myšlenku, že potomkovi koupíte kolo, do kterého doroste. Kolo dítěti musí sednou stejně jako boty. Nebýt ani moc malé, ani velké, zkrátka tak akorát. Výška dítěte však při výběru není jediným parametrem. V potaz byste měli vzít i vzdálenost rozkroku od země a samozřejmě i věk dítěte.

Využijte přehledné tabulky na internetu

Při výběru vám mohou být nápomocny přehledné tabulky, které jsou k dispozici na internetu. Z nich se například dozvíte, že čtrnáctipalcové kolo je třeba vhodné pro tří až pětileté dítě vysoké 95 až 115 cm, jehož vzdálenost rozkroku od země se pohybuje mezi 42 a 51 cm. Kola šestnáctipalcová jsou dále vhodná pro čtyř až sedmileté děti vysoké 100 až 125 cm a se vzdáleností rozkroku od země mezi 47 a 64 cm. A takto bychom se mohli dostat až ke kolu šestipalcovému.

Jak dítě změřit?

Pokud se dítě do tabulky nevejde, protože například je vyšší, než je uvedeno v tabulce, vždy vycházejte z jeho výšky, ne z pouhého věku. A dítě dobře změřte. S rovnými zády jej postavte ke zdi, na jeho hlavu položte knihu nebo pravítko a na zdi si tužkou (snadno ji vygumujete) udělejte malou značku. A pomocí krejčovského metru změřte její vzdálenost od země. Kniha vám pomůže i ke změření vzdálenosti rozkroku dítěte od země. Dítko nožkami knihu sevře, vy si na zdi označíte její hřbet a opět změříte jeho vzdálenost od země. Pak už bude stačit vybrat správný model a dítko na něm neučit jezdit, to však je téma pro další článek.