Proč je důležité nosit respirátor anebo roušku?

Po zasažení území České republiky infekčním onemocněním COVID-19 se rozhodla vláda učinit opatření, která by měla chránit všechny občany. Dle nařízení vlády musí všichni od 18. 3. 2020 do odvolání zakrývat na veřejnosti ústa a nos. Nejlépe ochrání respirátor či rouška.

Pokud nemá člověk k dispozici roušku a nemůže si ji ani ušít, může si zakrýt nos a ústa třeba šálkem, šálou, kapesníkem, nákrčníkem a podobně. Tyto varianty však nejsou tak účinné jako použití respirační roušky.

Co je COVID-19?

Anglické spojení slov COVID-19 znamená infekční onemocnění, které má na svědomí nový koronavirus SARS-CoV-2. Tento vir je známý od prosince roku 2019, kdy se poprvé objevil v čínském městě Wu-chan. Zasáhl více než 157 států světa a dále se rozšiřuje. V České republice byly oznámeny první tři případy 1. 3. 2020.

Dýchací cesty v ohrožení

Lidé si šijí roušky doma sami, protože je jich nedostatek dokonce i ve zdravotnických zařízeních. Vláda slibuje, že jich bude dost, ale otázkou je kdy a pro koho. Domácky ušitá ochrana nosu a úst má sice smysl, ale zdaleka neochrání dýchací cesty jako respirační rouška anebo KN95 či FFP2 respirátory.

Rouška, či respirátor?

Respirátor zabezpečuje dýchací cesty před prachem, aerosoly, bakteriemi, viry, parami i koronaviry. Existují filtrační třídy FFP-3, které sem od sebe liší nejen konstrukcí a velikostí, ale také typem zdravotně škodlivých látek, které musí zachytit. Respirátorem střežíte sebe, respirační rouška chrání okolí před vámi samotnými. Oba prostředky snižují riziko nákazy.

K ochraně před koronavirem je nutný respirátor s FFP3, a to je třída s nejvyšším účinkem. Respirátory s výměnným filtrem jsou určeny pro opakované nošení. Modely bez výměnného filtru vydrží asi 24 hodin. Respirátory s výdechovým ventilem zabezpečí komfortní nošení, usnadní vydechování, omezují navlhnutí a ve vnitřní části se respirátor dobře ochlazuje.