Facebook: Nejpopulárnější sociální síť na světě

Mark Zuckerberg studoval na Harvardu, když spolu se svými spolužáky vymyslel a vytvořil Facebook. Dnešní nejoblíbenější sociální síť na světě přitom byla inspirována myšlenkou, že si lidé budou navzájem hodnotit fotografie.

V roce 2003 Zuckerberg, tehdy student druhého ročníku Harvardu, vytvořil webovou stránku nazvanou Facemash. Svých dovedností využil, aby se naboural do školního systému a zkopíroval fotky studentů. Tyto fotky pak použil na Facemash, kde zobrazoval vždy dvě fotky vedle sebe a uživatelé hodnotili, kdo je „hot“ a kdo „not“ (kdo vypadá dobře a kdo ne).

Stránka běžela jen pár dní a Zuckerberg si za ni vysloužil mnoho obvinění za porušení autorských práv, soukromí a narušení bezpečnosti. Přesto položila důležité základy pro vznik Facebooku.

TheFacebook: Aplikace pro vyvolené

Asi o čtyři měsíce později Zuckerberg spustil nový web nazvaný TheFacebook. Pojmenoval ho podle složek, které dostávali noví studenti na Harvardu, aby se lépe seznámili. Členství na Facebooku bylo nejdříve omezeno pouze na studenty Harvardu. Zuckerberg postupně do projektu zval své kamarády, kteří mu pomáhali s programováním, grafikou i marketingem, a tak se povedlo Facebook.com otevřít i pro ostatní univerzity. Postupně se dostal i do Česka, první vysoká škola, která ho u nás používala, byla Masarykova univerzita. Později se otevřel i pro firmy a pro širokou veřejnost, byl přejmenován na Facebook bez „The“.

Facebook: Popularita trvá

Nejpopulárnější sociální sítí se stal v roce 2009 a stále jí je. I když se mladí přesouvají na jiné platformy, Facebook nezahálí. Příkladem budiž fakt, že koupil konkurenční Instagram. Stále přináší něco nového, láká uživatele a dokáže se jim přizpůsobovat. Aby také ne, když za ním stojí tak obrovský tým nejen programátorů a obchodníků, ale třeba i psychologů.

Zuckerberg: Nejmladší multimilionář světa

Zuckerbergovi se povedlo to, co málokomu. Stal se nejmladším multimilionářem na světě, velkou část svých peněz však dává na dobrou věc. V roce 2010 spolu s dalšími bohatými obchodníky podepsal závazek věnovat aspoň polovinu svého majetku na charitu. S manželkou Priscillou pravidelně věnují peníze tam, kde je potřeba.