Ultrazvukové čističky čistí rychle a precizně!

Ultrazvukové vlny jsou jedním slovem dokonalé. Nacházejí své místo v medicíně, strojírenství i laboratořích. Diagnostikují, odpuzují a v neposlední řadě skvěle čistí!

Pod pojmem ultrazvuk rozumíme lidským uchem těžko zaznamenatelné akustické vlnění o frekvenci okolo 20 kHz. To jako takové nachází své široké využití například v medicíně. Sonografie, v rámci níž dochází k registraci ultrazvukových vln odražených od tkání, má své místo v prevenci i diagnostice. Ultrazvukem je tak možno vyšetřit břicho, srdce, cévy, hrudník i štítnou žlázu.

Ultrazvuk pomáhá

Díky ultrazvuku ovšem máme možnost i poprvé spatřit naše ještě nenarozené děťátko. Ultrazvuk ovšem má své místo i ve stomatologii a dentální hygieně, kde je nápomocen například při odstraňování zubního kamene. Kosmetické salony pak s oblibou při čištění pleti používají ultrazvukové špachtle. Toto akustické vlnění, aniž si to mnohdy uvědomujeme, je zkrátka součástí našich životů. A nejenom našich.

Ultrazvuk v přírodě kolem nás

Ultrazvukové vlny jsou samozřejmě přítomny i v živočišné říši. Na ultrazvukových vlnách je přímo založena dorozumívací řeč netopýrů, velryb a delfínů (echolokace). Ultrazvukové píšťalky pomáhají při výcviku psů. Myši, kuny, potkany, krysy a jiné hlodavce z domácností, sklepů a garáží pak úspěšně vyhánějí ultrazvukové odpuzovače.

Žádný jar, ale ultrazvuková čistička

Tímto ovšem výčet předností ultrazvukových vln zdaleka nekončí. Ultrazvuk se ukazuje i jako výjimečný „čistící prostředek“. Nejenže se obejde bez lidské asistence, ale především vyčistí rychle a opravdu pečlivě! Aniž by vynechal těžko přístupná a slepá místa! Ultrazvukové čištění tak nachází své uplatnění v celé řadě strojírenských oborů, autoservisech, ale i v optice, klenotnictvích a hodinářstvích. K tomu, aby hodinky běžely jako ty švýcarské, musí být jejich strojek v první řadě dokonale čistý, oproštěný od prachu a jakýchkoliv jiných nečistot. A ultrazvukové vlny se tohoto úkolu zhostí na výbornou.

Precizní ultrazvukové čističky

K ultrazvukovém čištění se používají speciální ultrazvukové čističky, jejichž hlavní výhodou je dostat se i do na první pohled nepřístupných míst. Překážkou pro ně nejsou slepá místa ani tvarově složitější předměty.

Proces čistění ultrazvukem

Ultrazvukové čističky se skládají z čistici vany, UZ generátoru a měniče. Samotný očistný proces funguje na principu kavitace, fyzikálního jevu, při němž se v čistící vaně vytváří spousty drobných bublinek. Ty následně implodují (opak exploze). O čištění se pak postará uvolněná energie, která postupně daný předmět zvnitřku i zvnějšku v řádech několika sekund až minut (v závislosti na stupni znečištění) zbavuje nečistot a mastnoty. Geniální, že? Také byste takovou čističku využili ve své provozovně či domácnosti? Tak si jí pořiďte.

Cenově dostupné laboratorní čističky

Dobrou zprávou je, že ceny ultrazvukových čističek rozhodně nedosahují závratných výšin. Ultrazvuková čistička pro domácí použití vás vyjde okolo tisíce korun. Výkonné laboratorní čističky vás pak vyjdou zhruba na šestinásobek. To je stále velmi slušné, nemyslíte!