Prázdné konto a do výplaty daleko? Zkuste krátkodobou půjčku

Současná ekonomická situace neprospívá zaměstnavatelům ani jejich zaměstnancům. Množství firem začíná kvůli hrozbě jménem Covid-19 propouštět, v lepším případě snižovat platy či odebírat bonusy. Nastal okamžik, kdy se mnozí z nás obávají momentu, kdy dorazí výplatní páska, a častokrát nám do další výplaty zbývá jen velmi malá rezerva. Naštěstí ale žijeme v době půjčkové, kdy lze půjčku vyřídit během pár minut, často i z pohodlí domova. Kromě toho, že můžete o půjčku zažádat u své banky, existují tak zvané nebankovní půjčky, které bývá snazší získat.

Nebankovní půjčky, dobro nebo zlo?

Nebankovní půjčky mají oproti těm bankovním tu výhodu, že se často neohlíží na výši vašeho příjmu a nenahlíží do registru dlužníků. Získat takovou půjčku je pak mnohem snazší, ale také záludnější. Vždy dbejte na to, abyste v době každé splátky měli na její zaplacení na účtě dost peněz. Proto takovou půjčku nedoporučujeme těm, kteří již mají takových závazků více nebo ztratili zaměstnání. V takovém případě je vždy lepší řešit situaci se svou bankou.

Pokud ale patříte do skupiny, která půjčku potřebuje na dorovnání výše své výplaty v době ekonomické krize, nebankovní produkty určitě můžete vyzkoušet. Jejich vyřízení probíhá většinou stejně jako u vaší banky. Vyplníte žádost, počkáte na její schválení a nakonec na svůj účet obdržíte požadovanou částku peněz. Celé vyřízení půjčky přitom probíhá online a zabere pouze několik minut. Tyto malé krátkodobé půjčky mohou zachránit bonitu ne jednoho občana. Jak ale vybrat tu pravou, aby pro nás nakonec nebyla spíše Danajským darem?

Výše poplatků a úroková sazba

Nebankovní půjčky, ať už si je vyberete u kterékoli společnosti, mají jedno společné. Z částky, kterou si půjčíte, musíte zaplatit úroky. Výše úrokové sazby je pak jedním z hlavním kritérií pro výběr té pravé půjčky pro vás. Nikdy byste neměli zvolit půjčku s přemrštěnou až nesmyslnou úrokovou sazbou, taková půjčka je pro vás totiž spíše přítěží než pomocí.

Kromě úroků můžete u některých nebankovních poskytovatelů půjček narazit ještě na jeden pojem. Poplatky. Pokud určitá půjčka láká na nízké úroky, ale ve výsledku zaplatíte mnohem větší částku za poplatky, také to není ta pravá. Jak ale najít rovnováhu mezi těmito dvěma kritérii? K posouzení výhodnosti půjčky slouží tzv. RPSN neboli roční procentuální sazba nákladů na poskytnutý úvěr. Při porovnávání půjček proto sledujte především toto číslo. Čím je nižší, tím lépe pro vás.

S výběrem vám mohou pomoci šikovné webové srovnávače. Jsou to například pujcitsi.cz nebo minimoney.cz. Tyto srovnávače za vás vyhledají aktuální nabízené půjčky dle vámi zadaných kritérií a porovnají jejich podmínky. Kromě výše možné půjčky se zde dozvíte také přibližnou dobu splácení, splatnost půjčky a výši případných poplatků.

Pozor na včasné splácení

Pokud tedy zvolíte chytře, nebankovní půjčka vám pomůže překonat těžké dny do výplaty. Co ale dál? I takováto půjčka se zkrátka musí splatit, a z další výplaty už často musíte zaplatit první splátku. Před uzavřením žádosti o půjčku tedy opravdu zvažte, zda nemáte jiné možnosti, a zda v příštím měsíci opravdu budete mít na zaplacení. V opačném případě vám hrozí sankce a poplatky z prodlení a vaše situace bude ještě horší než na začátku.

Dlouhodobý dluh bez splácení vás navíc může dostat do registru dlužníků, což může do budoucna snižovat vaši šanci na další půjčky. Naopak včasným a vzorných splácením získáváte pozitivní úvěrovou pověst a tak zvanou bonitu neboli důvěryhodnost získanou schopností dostát svým závazkům.

Kterou společnost zvolit?

Když už známe všechny aspekty nebankovních půjček, stále zbývá otázka, které z dostupných společností splňují výše uvedená kritéria, a kterou z nich tedy zvolit. Mezi takzvané půjčky do výplaty můžeme zařadit Kamali, Zaplo, Pluspujcka.cz nebo Crediton.cz. U těchto společností lze půjčit maximálně 30 000 Kč, které jsou splatné do jednoho měsíce od vyřízení půjčky. Některé společnosti nabízí vyšší splatnost, často až tři měsíce, a půjčku až do výše 60 000 Kč. Jsou to například Everydayplus.cz nebo FerratumBank.

Co se týče větších půjček, které už nejsou pouhou náplastí na aktuálně vyčerpanou výplatu, ty nabízí třeba známá společnost Zonky, kde lidé půjčují jiným lidem, nebo OneCredit. U těchto společností už je možné půjčit až 750 000 Kč, úrok je často výhodnější než u vaší banky a jednorázový poplatek za sjednání je ve snesitelné výši. Potřebu takové půjčky je už ale třeba důkladně zvážit.