5 tipů, jak může OSVČ přečkat „koronakrizi“ s co nejmenší finanční ztrátou

Co ještě relativně nedávno vypadalo jako záležitost Číny, se momentálně týká celého světa. Pandemie koronaviru již několik měsíců decimuje i Českou republiku a dosavadní statistiky nasvědčují, že ekonomický dopad tvrdě pocítí především stovky tisíc OSVČ. Pokud jste výpadek příjmů v souvislosti s vládními restrikcemi pocítili i vy, pozorně si přečtěte následující tipy. Poradíme vám, jak aktuální situaci ustát a předejít nejhoršímu.

1. Zamyslete se nad budoucností svého podnikání

Patříte-li k podnikatelům, kterých se krize dotkla opravdu významně, sundejte si růžové brýle a zvažte, zda není nejvyšší čas změnit směr. Třeba bude stačit úprava stávající strategie – s tou vám pomůže analytický informační systém. Možná budete muset živnost na čas pozastavit a vyčkat, až se situace uklidní. Ale pamatujte, že data, jež vám zobrazí ekonomický software, nelžou – pakliže vaše firma přestala generovat zisk a pouze vám astronomicky rostou náklady, pravděpodobně je nejvyšší čas na změnu oboru.

2. Ušetřete na zálohách

V krizi se počítá každá ušetřená koruna a v případě minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění jde o téměř pět tisíc korun (2544 Kč činí min. záloha na sociální pojištění, 2352 na zdravotní pojištění), které OSVČ nemusí hradit po dobu šesti měsíců.

3. Daň z příjmu můžete zaplatit později

Jednu z možností, jak o něco snížit náklady (byť jen dočasně), představuje odklad podání daňového přiznání, a tedy i úhrady daně z příjmu. Vláda posunula termín pro daňovku až do 1. července 2020.

4. Odklad splátek úvěrů

Podnikatelé mohou stejně jako zaměstnanci požádat o odklad splátek bankovních úvěrů o tři až šest měsíců. Předpokladem je platební neschopnost v důsledku pandemie.

5. Ošetřovné a kompenzační bonus

V rámci zmírnění dopadů restrikcí mohou OSVČ do 30.4. 2020 požádat o ošetřovné ve výši 424 Kč/den. Podmínky najdete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu. Kromě toho také o finanční injekci ve výši 25 000 Kč. Tzv. kompenzační bonus je určen pro každého, kdo kvůli koronaviru nebo souvisejících opatření nemůže vykonávat svou činnost. Týká se také studentů a OSVČ podnikajících na vedlejší činnost.