Virtuální sídlo: Služba, která má pro část firem velký smysl

V případě, že jste se rozhodli vrhnout na podnikatelskou činnost, bude zapotřebí si založit firmu. Jednou ze zákonných podmínek, které musíte splnit, je uvedení sídla společnosti. Možností je takzvané virtuální sídlo, které přináší několik výhod.

Co je sídlo společnosti a jaký je rozdíl ve virtuální variantě?

Pro každou firmu je sídlo společnosti velmi důležitým aspektem. V momentě, kdy chcete podnikat, musíte mít adresu, s níž bude firma spojována. Zákon definuje, že sídlem je taková adresa, jež je zapsaná ve veřejném rejstříku. 
Jenže co dělat, když podnikáte třeba z domova, avšak nechcete mít jako sídlo firmy uvedenou vaši domácí adresu, ať už je to z jakýchkoliv pohnutek? Právě tento jev napomohl ke vzniku takzvaného virtuálního sídla. 
Pokud jde o virtuální sídlo, můžete si ho jednoduše pronajmout od jiného subjektu. Získáte tak šanci zapsat si do veřejného rejstříku ke své firmě sídlo na konkrétní adrese, přestože zde vaše firma fyzicky vůbec nesídlí.

Je virtuální forma sídla legální?

Na první pohled by se mohlo zdát, že virtuální sídlo není zrovna legální záležitostí. Vždyť přeci každá firma musí být fyzicky dostupná, aby jí na sídlo mohla chodit pošta, kontroly ze strany správních orgánů, klienti apod. Jenže vše je dle zákona v pořádku. Ke všemu opravdu postačí virtuální sídlo. Nemusíte se tak vůbec bát, že by vás finanční úřad a další správní orgány, případně snad dokonce orgány činné v trestním řízení mohly stíhat.

Proč si vůbec virtuální sídlo zařizovat?

První důvod byl již uvedený. Jde o to, aby sídlo vaší firmy nemuselo být spojováno přímo s adresou vašeho bydliště, pokud třeba podnikáte sami a z domova. Najdou se ale i další pádné důvody, proč si virtuální sídlo zajistit. Mnoho firem, a to klidně i středního rozsahu, nemusí vůbec využívat kanceláře a sídla k tomu, aby mohly fungovat. Její zaměstnanci třeba pracují z domova, případně se neustále pohybují v exteriérech, takže nemusí fyzicky sedět v nějaké stálé místnosti. Pak je zbytečné, aby firma platila za pronájem skutečného sídla, což leckdy stojí desítky tisíc korun měsíčně.

Virtuální sídlo oproti tomu získáte doslova za pakatel, řádově totiž stojí stovky, maximálně jednotky tisíc korun měsíčně. Tím, že se nejedná o sídlo, které byste reálně využívali, vlastně si pouze pronajímáte adresu, nevznikají poskytovateli prakticky žádné náklady, tudíž ani není zapotřebí, aby po vás vyžadoval vysoké nájemné. I proto jsou virtuální sídla tolik oblíbená. Zejména jde o malé a začínající firmy, které nejenže nepotřebují skutečné sídlo a kanceláře, ale nemají na jejich pronájem ani dostatek finančních prostředků, respektive firemní peníze chtějí maximálně investovat do rozvoje společnosti, aby se mohla prosadit v boji s konkurencí.

Co lze získat v rámci virtuálního sídla?

Pakliže si sjednáte virtuální sídlo, dostanete k pronájmu nejen adresu, ale případně i další služby. Mezi standardní z nich se řadí možnost nechat si na adresu zasílat poštu. Dále je často možné za příplatek využívat i reálné kanceláře, jestliže to charakter objektu a samotný poskytoval umožňuje.

V rámci snížení provozních nákladů firmy je možné si kromě sídla zajistit rovněž virtuální kancelář. U této služby budete mít zajištěné kromě přijímání a přesměrování pošty kupříkladu přesměrování telefonních hovorů, ale i mnoho dalších věcí. Z hlediska atraktivity se nejvíce vyplatí virtuální kancelář Praha.