Nejzajímavější objevy, kterými se Česko proslavilo

Ač se to někomu možná nezdá, tak Česká republika vyniká ve spoustě věcí. Kromě světoznámých jmen sportovců bývají často skloňována také jména vynálezců. Víte, jaké zajímavé objevy byly uskutečněny pod znakem dvouocasého lva s korunou?

Lodní šroub

V roce 1827 byl česko-německým konstruktérem Josefem Ludvíkem Františkem Resselem navržen lodní šroub. Prvotním vynálezem, kterým se inspiroval byl Archimédův šroub s nákresem od Leonarda da Vinciho. Velkou výhodou nového vynálezu byl dokonalejší mechanismus. V roce 1829 byla provedena zkušební plavba s novým typem šroubu a ta prokázala jeho plnou funkčnost. Ovšem získání patentu nebylo pro Ressela nic lehkého, mnoho podvodníků chtělo získat jeho slávu, a tak vydávaly vynález za svůj. Ani to však vynálezce neodradilo od toho, aby se své vášni věnoval naplno a zapříčinil se také o zrod buzoly, optického polního telegrafu a šroubového lisu na olej nebo víno.

Barevná fotografie

Po oblibě černobílých fotografií se začali lidé zajímat také o barevné fotografie. Tento zásadní objev se datuje k roku 1905, kdy Karel Schinzel zjistil, jak by měl z fotografií získat barevné obrázky. Podal si žádost o patent s technikou katachromií. V tomto případě se snímky vyvolávají na foto materiál, kde jsou tři citlivé vrstvy. Vynález barevných fotografií se rozkřikl po světě a znamenal velký pokrok.

Kontaktní čočky

Složitým procesem byly vynalezeny kontaktní čočky. Jsou připisovány vynálezci s jménem Otto Wichterle. Čočky se začaly objevovat až v roce 1957 a v počátku se vynálezce zajímal o materiál umělé hmoty a možných implantátů v chirurgii. Zajímavé je, že mu k tomuto významnému objevu pomohla stavebnice Merkur. Následně byl hledán způsob, jak vyrobit čočky tak, aby se daly komfortněji nosit.

Vynález bleskovodu

Některé objevy nejsou plánované a do světa se dostanou spíš náhodou nebo až léta po prvotním vynálezu, který nevyšel. V roce 1754 zkoušel bleskovod Prokop Diviš, avšak kvůli suchu, kdy nepršelo ani nepřišla bouřka, s ním neměl žádný úspěch. Následně byl použit bleskovod až v Americe o šest let později, kdy byl vynálezcem Benjamin Franklin, ke kterému směřovala veškerá sláva a pozornost.

Cukr v kostce

Dalším českým vynálezem je kostka cukru. Ta vznikla v roce 1841, podle legendy, kdy se měla poranit manželka ředitele cukrovaru v Dačicích. Možná vás ani nenapadlo, kolik práce a jak zdlouhavý proces je za tím, než se dostane cukr na náš stůl. Pomáhá k tomu potrubní systém, kterým je možné přepravovat sypké materiály. Přepravní potrubí slouží i k přepravě koření, rýže nebo třeba mouky. Potrubí je možné využít k nízkotlaké přepravě nebo odsávání prachu a odvod vzduchu.