Uhelné brikety jsou stále dostupným a cenově výhodným topidlem

Pokud bydlíte v rodinném domě, máte několik možností, jak zajistit jeho vytápění. Zdaleka nejčastěji jsou tyto objekty v České republice napojené na centrální systémy, takže vytápění probíhá skrze dodávky elektřiny, plynu či vody. Alternativou je možnost využití kotlů, kdy k topení používáte vlastní zdroje. Účinné řešení představují kotle na tuhá paliva. Do nich lze vkládat uhelné brikety.

Ve chvíli, kdy pro vytápění objektu zvolíte uhelné brikety, máte spolehlivý a efektivní zdroj tepla, který vás vyjde poměrně levně. Uhelné brikety jsou sice v posledních letech na ústupu, protože nejsou zrovna ekologickou záležitostí, přesto se stále dají zakoupit a používat.

Jak se uhelné brikety vyrábějí?

Jejich výroba probíhá tak, že nejprve dochází k pečlivému výběru uhlí. To se následně za vysokého tlaku slisuje. Zajistí se tím odstranění veškeré vlhkosti, takže vzniklé slisované uhelné brikety mají velmi dobré vlastnosti z hlediska výhřevnosti, přičemž není zapotřebí vkládat do kotlů rodinných domů nijak velké množství paliva, abyste doma měli v chladném období potřebný tepelný komfort.

Uhelné brikety se mohou dávat nejen do moderních kotlů na tuhá paliva, ale také do klasických krbových kamen a krbů, což se hodí hlavně tehdy, potřebujete-li vytápět například chatu a chalupu, kde trávíte jen část roku.

Jak je to s výhřevností a cenou uhelných briket, jež jsou určeny pro domácí spotřebu?

Výhřevnost kvalitních uhelných briket není špatná. Dá se srovnat třeba s dřevěnými briketami, oproti biomase je však zpravidla přeci jen nižší. Výhodou je nízká pořizovací cena. Za kilogram uhelných briket, které se dají koupit v celých paletách, dáte kolem 8 Kč, což je cena, díky níž vás vytápění nemovitosti nevyjde nijak zvlášť draze.

Uhelné brikety jsou možností, která sice v dnešní době už není doporučovaná, přesto jde o efektivní způsob, jak si doma zajistit příjemné teplo za minimální náklady. Jsou navíc stále lehce dostupné, v současnosti si palety briket zakoupíte i online u specializovaných prodejců.