Hledáte ideální topivo? Vyzkoušejte dřevěné pelety!

Léto sice právě začíná, ale mnozí majitelé rodinných domů a chalup již začínají plánovat zásobování palivem na zimní měsíce. Odkládat ho na poslední chvíli se totiž nemusí vyplatit; chladné dny nezřídka přicházejí již v září nebo v říjnu a dodavatelé pak bývají plně vytíženi. Prozíraví hospodáři tak raději řeší podstatné záležitosti s předstihem. Je ovsem třeba také vybrat topivo, které je ekonomické a vhodné pro konkrétní topnou soustavu.

Stoupající ceny energií vedou k návratu obliby pevných paliv

Patříte mezi ty, které zdražování elektřiny a plynu přimělo k pořízení klasických kamen nebo kotle? Pak si můžete vybrat z poměrně široké nabídky. Mezi nejběžnější topivo patří dřevo, které je obnovitelným zdrojem a pořídíte ho za poměrně přívětivou cenu. A nemusí se jednat jen o klasická polena. Stále oblíbenější jsou dřevěné pelety.

Co jsou dřevěné pelety a jaké jsou jejich výhody?

Dřevěné pelety jsou slisované zbytky odpadního dřeva. Jsou ekologické a umožňují využití přebytečného materiálu. Právě proto je jejich cena poměrně nízká. Přitom se ale vyznačují velice dobrou výhřevností. Vyrábějí se z různých druhů dřeva a jejich nabídka je opravdu široká. Výhodou je i fakt, že při spalování pelet vzniká minimální množství popela.

Máte automatický kotel? Pak jsou pro vás dřevěné pelety ideální volbou

Pro automatické kotle jsou právě dřevěné pelety optimálním topivem. Někteří výrobci pro ně dokonce vyvinuli i speciální dávkovače dřevěných pelet. Snadno se jimi ale topí i v běžném kotli. A využijete je i v případě, ze k vytápění používáte klasická či krbová kamna.

Dřevěné pelety jsou vhodné i do klasických krbů

Využití dřevěných pelet je natolik široké, že jimi můžete s klidným svědomím topit i v krbu. Mají pravidelný tvar připomínající nařezanou kulatinu, jsou souměrné a snadno se s nimi manipuluje. Díky kvalitnímu lisování z nich neopadávají úlomky ani prach.