Plovoucí podlaha výborně izoluje zvuk

Koberce už se v interiérech domácností nevyskytují tolik jako dříve a ve velkém je nahrazují právě plovoucí podlahy. Jsou nenáročné na údržbu, odolné a hezky vypadají. Mnohé zákazníky však láká ještě jedna jejich vlastnost, a to výborná zvuková izolace. Plovoučka, jak jí v Česku říkáme, je tak skvělá i do bytů.

Plovoucí podlahy se skládají z několika vrstev, obvykle jde o:

  • podklad (beton nebo samonivelační stěrka),
  • zvukově-izolační vrstva (různé stavební izolace),
  • roznášecí vrstva pro rovnoměrné šíření tlaků do podlahy,
  • nášlapná vrstva.

V praxi se setkáte nejčastěji s plovoucími podlahami laminátovými, dřevěnými nebo vinylovými.

Montáž je rychlá, ale nechte ji raději na odbornících

Pokládka plovoucí podlahy je nenáročná. Podlahu si domů přivezete v podobě jednotlivých dílců obdélníkového tvaru, které skládáte vedle sebe. Po obvodech mají pera a drážky, proto dobře drží. Podlaha není nijak připevněna k podkladu, odtud pochází název „plovoucí“. Je však třeba myslet na to, že mezi podlahou a stěnami by měla být mezera minimálně 10 mm, vlivem teploty a vlhkosti se totiž může roztahovat.

Ačkoliv to celé na první pohled vypadá velmi snadno, přesto je lepší pozvat si na pokládku podlahy odborníky. Nejde o drahou záležitost, ceny se pohybují kolem 150 korun za m2. Odborná firma vám často zajistí také obvodové lišty, přinese si vysokopřídržné lepidlo a veškeré další pomůcky, které byste jinak museli nakoupit sami. Na vás zbývá pouze výběr podlahy.

Podle čeho vybrat plovoucí podlahu?

Hlavním kritériem pro většinu lidí je vzhled. Nenechte se však ohromit hned tím prvním, co uvidíte. Promyslete, zda bude podlaha ladit s celkovým vzezřením místnosti. Nábytek možná po pár letech obměníte, ale podlahu budujete na dlouhou dobu, i po letech by se vám tedy měla líbit. Zamyslete se také nad jejím využitím. V kanceláři by měla být odolná kolečkové židli, v dětském pokoji spíš teplejší a příjemná.

Jestliže si nejste svým výběrem jistí, vyřešte to jednoduše – zeptejte se zkušenějších. Poradí vám například v e-shopu Superpodlaha.cz, tak toho využijte!