Oblíbené dětské filmy – které ovlivňují celé generace?

Každé dítko má své oblíbené pohádky či filmy, na které nedá dopustit. Vybrat ty nejpopulárnější je prakticky nemožné, protože všichni „bojují“ za ty své. Jaké patří mezi věčnou klasiku, která nikdy nezklame? Jací hrdinové se těší takové popularitě, že je zná prakticky každý?

Želvy Ninja

Doslova za legendární můžeme označit Želvy Ninja, na kterých mnoho z nás vyrůstalo. Leonardo, Donatello, Raphael, Michelangelo – to je známá bratrská čtveřice, která ovládá bojová umění a využívá je k nastolení spravedlnosti. Žádný zloduch tak nemá šanci. Jednoduché zápletky v kombinaci s akční zábavou si zamilovaly miliony dětí po celém světě. Propukla hotová mánie a oblíbené postavy musely být vyobrazeny takřka na čemkoli – od hraček, plakátů přes školní batohy, pouzdra až po trička či kšiltovky.

Cesta do pravěku

Všichni odvážní kluci jistě někdy zatoužili vrátit se v čase a ocitnout se právě v době gigantických ještěrů. S filmem Cesta do pravěku se jim to může alespoň částečně podařit. Z českého snímku od Karla Zemana dýchá specifická poetika, vyniká neuvěřitelnou kreativitou, triky, napínavým dějem i dokonalými zvukovými efekty. Celé generace se tak díky němu seznámily s minulostí naší planety a především s dinosaury. Obrovská prehistorická zvířata děti prostě milují, v každém chlapeckém pokojíčku se tak najde jeden takový „exponát“ ve formě figurky, plyšáka, plakátu na stěně či obrázku na aktovce do školy.

Harry Potter

Pojďme však trošku do nedávnější minulosti, konkrétně na počátek druhého tisíciletí. Právě v té době vznikl fenomén v podobě Harryho Pottera. Na světě snad neexistuje nikdo, kdo by tohoto čarodějnického učně z Bradavic, Rona, Hermionu či Lorda Voldemorta neznal. Knihy, respektive filmy s ním se dnes řadí mezi nejznámější fantasy díla 21. století a těší se obrovské oblibě. Jeho nelehké chvíle s ním sdílela celá jedna generace, která spolu s ním vyrostla. Rozhodně se však nejedná jen o podívanou pro děti, nudit se nebudou ani dospělí. Celá plejáda úžasných kouzel totiž vtáhne do děje úplně každého.

Superhrdinové

Téma hrdinství rezonuje ve společnosti odjakživa. Avšak teprve s nástupem komiksů a následně filmových zpracování zažívá opravdový boom. Děti superhrdiny, kteří oplývají výjimečnými nadlidskými schopnostmi, prostě milují. Supermana, Batmana, Spidermana, Hulka, Thora a mnohé další, kteří ochraňují slabší, bojují s mocnostmi zla a ukazují, že jde dosáhnout i zdánlivě nemožného, by chtěli mít doma snad všichni. Na dračku tak jdou kostýmy, oblečení, ale třeba i penály nebo svačinové boxy. Pocítit blízkost superhrdinů chce totiž každý!