Modelářství jako hobby dokáže být zábavou pro děti i dospělé

Modelářství má v České republice rozhodně bohatou historii. Patří mezi nejtradičnější hobby. I když nás k němu v dětství rodiče či pedagogové nevedli, určitě nás občas zasvědí dlaně a rádi bychom si něco složili či slepili. Případně k modelářství vedli své děti.

Jako koníček má modelářství mnoho podob. Vždy jde o vytváření různých 3D objektů, které jsou buď maketou existujícího objektu, nebo jde o vytváření fiktivních trojrozměrných objektů či prototypů. Jako hobby je modelářství na pomezí výtvarného a technického oboru, ale mnohdy mluvíme i o modelářském sportu. Se svými funkčními modely (například letadel) modeláři závodí, a tak se prostě mluví zcela oprávněně právě o sportovní aktivitě.

Co vše si lze postavit?

Modely se dělí podle druhu a materiálu modelu na papírové modely, plastikové modely, RC modely (tedy rádiem řízené modely), modelové železnice a autodráhy. Možná vám však bude bližší dělení podle toho, co finální model zobrazuje. Obvykle jde o modely železnice a vláčky, o modely letadel, automobilů, motorek, vojenské techniky, vesmírných lodí, o klasické lodě, domy, ale i o vojáčky a třeba modelářské rekonstrukce různých bitev.

Modelářství propadnou obvykle kluci

Je trochu škoda, že z modelářství je tak trochu pánský klub, kde najdeme jen málo dívek a žen, které se tomuto koníčku věnují. Přitom v dětství mají poměrně dobře našlápnuto. S jednoduchým modelářstvím začínají v podstatě již poměrně malé děti. Papírové vystřihovánky, kompletní modely z papíru, ale i 3D tvorba třeba z dnes tak oblíbených zažehlovacích korálku, nejsou ničím jiným než základem modelářské činnosti. Když však nůžky nahradí lupinková pilka a přidají se technické detaily, stává se z modelářství téměř výhradně klukovská záležitost.

Vést děti k modelářství lze již od předškolního věku

Líbilo by se vám začít vést své děti k modelářství a třeba jej spolu s nimi i poprvé v životě zkusit? Běžně je možné s dětmi začít lepit první modýlky již v předškolním věku kolem pěti let. Na modelářský kroužek začíná být dítě zralé kolem sedmi let. (Ale nic se nestane, pokud chuť zapojit se do modelářských aktivit přijde později.) V takto mladém věku je skvělé, když se pro modelářské hobby nadchne i dospělý, který bude dítě motivovat a pomáhat mu se složitějšími činnostmi.

Děti mají rády výsledek, který funguje

Přestože byste si mohli říkat, že s dětmi začnete pracovat nejdříve na jednoduchých statických modelech, opak je pravdou. Děti milují věci, které fungují. Dělejte s nimi RC modely – RC lodě, RC letadla, RC auta. Pak je spolu zkoušejte, závoďte a zase spravujte. Zatímco větší děti ocení už i různé sběratelské modely, menší potřebují vidět nejen výsledek své práce, ale moci si jej i vyzkoušet.

Pro modelářství potřebujete partnera

Teď nemám na mysli parťáka, kterého chytne modelářství stejně jako vás. I ten se samozřejmě hodí. Avšak důležitým partnerem je kvalitní e-shop pro modeláře. Firma PECKA-MODELÁŘ nabízí čtyři pražské kamenné prodejny a e-shop na webové adrese Peckamodel.cz. Online obchod je skvěle zásobený a uspokojí každého, kdo se vrhne na modelářství, nebo již dávno tomuto hobby holduje.

Sortiment RC modelů zahrnuje celou řadu modelů, ale též veškeré potřebné příslušenství. Postavit si můžete rádiem řízené modely letadel, vrtulníků, kvadrokoptér, dronů automobilů, různých strojů, tanků i dalších strojů.

Další širokou nabídkou jsou plastikové modely. Každý měsíc najdete v e-shopu spousty novinek. Postavit si lze auta, autobusy, tramvaje, formule i další závodní auta, letadla, záchranářská vozidla, lodě, ponorky, železniční modely, vesmírnou či jinou techniku. Koupíte zde figurky i dioráma. Na výběr máte rovněž různé sběratelské modely.

I ti, kdo se nadchli pro papírové modelářství, si přijdou na své. PECKA-MODELÁŘ má v sortimentu i papírové modely 1:24, 1:35, 1:43 i 1:150. Pokud nemáte s papírovým modelářstvím zkušenosti, budete překvapeni, co vše jde z papíru postavit. Papírové modelářství je navíc velice levné hobby. Takže proč se do něj nepustit hned?

Modelářský obchod nabízí i zábavu pro děti

I když se zábavou pro děti může stát samotné stavění modelů, není třeba se u dětí snažit přeskočit jejich přirozený vývoj. Pokud zatím nejsou na modelářství připraveny, z e-shopu Peckamodel.cz je zaujmou například různé dětské stavebnice, puzzle, 3D pera, hrací desky SIKU World, ale též modely draků. Modelářský e-shop se pro vás může stát místem, kde si chodíte spolu s dětmi udělat radost, ale i obchodem, kde se nakupují ty nejlepší dárky. Propadnout modelářství lze velice snadno. Vhodné je k němu navíc vést nejen kluky, ale i holky. Udělejte ze stavění modelů či dokonce z modelářského sportu hobby pro celou vaši rodinu.