Domácí cvičení vám pomůže udržet kondici

Letošní léto je trochu jiné než ta předchozí. Tropických a slunečných dní jsme si moc neužili, zato deště a bouřek ano. Když nám počasí zkazí sportovní plány, není důvod si zoufat, pořádně si zacvičit zvládneme i doma.

S ohledem na místo

Pro domácí cvičení se můžeme rozhodnout nejen kvůli počasí, ale třeba také kvůli nechuti jít do fitness centra. Ne každý má povahu na návštěvu posilovny, přesto si chce protáhnout tělo a posílit svaly. Domácí fitness je pak skvělým způsobem, jak si zlepšit nebo udržet kondici. Strojů, na kterých můžete doma cvičit, je mnoho. Pro domácí cvičení je vhodný cyklotrenažér, rotoped nebo běžecký pás, záleží tak především na vaší představě a prostoru, který doma máte. Do malé garsonky tak není úplně rozumné pořizovat velkou posilovací věž, tu využijeme spíše ve větším bytě či domě a pro garsonku zvolíme stroj, který zabere méně místa. Nabídka strojů je velmi široká a jednotlivé typy a modely se liší cenou i funkcemi. U dražších modelů už se většinou setkáte s elektronickým ovládáním, vyšší nosností i třeba doplňky, jako je hrudní pás pro měření různých hodnot.

Pro ženy i muže 

Mezi nejoblíbenější stroje pro domácí cvičení patří rotoped nebo eliptický trenažér, posílíte na nich především stehenní a hýžďové svaly a samozřejmě jsou vhodné i pro kardio tréninky. To vítají především ženy, které cvičí zpravidla proto, aby zhubly, spálily tuky nebo si vytvarovaly postavu. Muži dávají přednost spíše nabírání objemu svalů, v jejich posilovně by tak neměly chybět činky různé váhy a v ideálním případě i posilovací lavice. Nabízí univerzální využití pro mnoho cviků s činkami i vlastní vahou. Pokud si zařizujete domácí fitness jen pro sebe, myslete především na to, co od cvičení čekáte a kam se chcete posunovat. Začínat s činkami, které mají 20 kg, vás nejspíše odradí hned po pár dnech, proto volte více různých váhových variant nebo doplňte činky třeba o lehčí kettlebelly.

V prvních dnech buďte opatrní a nečekejte zázraky, tělo si na zátěž musí zvykat postupně. Při pravidelném cvičení brzy uvidíte první výsledky a budete tak mít motivaci pro další dny.