3D tiskárny mají široké využití. A zvládnou i tisk velkých sérií

Moderní technologie zaznamenávají v posledních letech výrazný rozvoj. Nejrůznější sofistikovaná zařízení dnes nacházejí využití nejen v laboratořích a průmyslových podnicích, ale mnohá z nich se stala také běžnou součástí každodenního života. Možnosti, které ještě na konci minulého tisíciletí patřily do světa science fiction, jsou dnes dostupné široké populaci. A nejedná se jen o chytré telefony, hodinky, počítače a inteligentní spotřebiče; výrazně se usnadnila i výroba nejrůznějších produktů a komponentů. Právě tu umožňují 3D tiskárny.

Kdo nejčastěji využívá 3D tiskárny?

3D tiskárny nabízejí široké možnosti jak designérům, architektům, výrobcům a technikům, tak i každému, v kom dřímá dostatek kreativity či dokonce schopnosti vynálezce. S využitím 3D tiskárny lze v mnoha případech realizovat výrobu snadněji než na klasické lince. Hlavní přínos 3D tiskárny ale stále spočívá v možnosti snadné realizace opravdu přesných prototypů. Ty jsou třeba nejen pro ověření funkčnosti a dalších vlastností výrobku, ale také pro jeho případnou registraci patentovým úřadem. Samozřejmě je vždy třeba převést nákres do 3D modelu, který jsou 3D tiskárny schopny interpretovat.

Jak si zajistit 3D tisk?

Každý, kdo si chce vytisknout výrobek dle vlastního návrhu, náhradní díl, který není na trhu běžně dostupný či třeba vlastní prototyp, má dvě možnosti. Využít služby firmy, která se specializuje na realizaci 3D tisku, případně si pořídit vlastní 3D tiskárnu. Pořízení 3D tiskárny se vyplatí zajména těm, kteří plánují tisknout pravidelně nebo dokonce ve velkých sériích.

Jaká 3D tiskárna je ta pravá?

3D tiskárny jsou dostupné v mnoha provedeních. Některé 3D tiskárny jsou vhodné spíše pro domácnosti a menší firmy, jiné zase umožňují plynulou sériovou výrobu. Vždy je tedy třeba si nejprve ujasnit, jaké požadavky budou na 3D tiskárnu kladeny. Pro tisk menšího počtu drobných dílů a výrobků bude stačit menší 3D tiskárna, výrobní podniky zase potřebují rychlé a přesné průmyslové tiskárny. Ideálně takové, které zvládnou vytvořit i prototypy a koncové produkty větších rozměrů.

U 3D tiskárny je důležitá přesnost i rychlost

Opravdu kvalitní 3D tiskárny dokáží tisknout velice přesně. Výsledkem je pak zcela precizní výrobek, který se ctí obstojí i mezi tvrdou konkurencí. Vysoká přesnost je důležitá jak pro architekty, designéry a modeláře, tak i pro výrobce elektroniky, zdravotnických nástrojů, součástí do nejrůznějších sofistikovanějších zařízení i spotřebního zboží. A samozřejmě také pro všechny podnikatele a firmy, jež si zakládají na kvalitě. Rychlé 3D tiskárny jsou žádané zejména u sériové výroby, při níž každá prodleva znamená ztrátu. Ocení je však každý, kdo sice nevyužívá 3D tiskárnu nepřetržitě, ale nechce plýtvat časem při čekání na dokončení tisku.