Jaké doplňky stravy jsou v dnešní době nejvíce potřeba?

Dříve lidé nic takového neměli. Jedli plodiny, které si sami vypěstovali, a žádné umělé vitamíny nepřijímali. Doba se však změnila. Půda je vyčerpaná a do plodin, které jíme, nebo jimiž krmíme hospodářská života, už nedodává tolik vitamínů a minerálů. Přijímáme jich málo, což má neblahé dopady.

Na přijímání vitaminů v umělé podobě není nic špatného. Ne všechny vitamíny se dají získat ze stravy, kromě toho jsou látky, které v naší středoevropské potravě prostě chybí. Příkladem jsou třeba omega 3 mastné kyseliny, jelikož ryb a rybích výrobků v Česku jíme poměrně málo. Takže jaké doplňky stravy se v našich podmínkách vyplatí užívat?

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 se vyskytují v tučnějších rybách a mořských plodech, vlašských oříšcích, lněném semínku, pšeničných klíčcích a několika olejích (řepkový, lněný, sójový). Jeho nedostatek se projevuje únavou, depresí, zácpou, lámavými nehty a suchou pokožkou.

Vitamin D

Vitamin D si tělo dokáže samo vytvářet, ale potřebuje k tomu sluneční záření. Trávíte dost času na sluníčku, nebo jste celé dni zavření doma? Světová populace trpí jeho nedostatkem, poněvadž ho v mnoha potravinách nenajdete. Je opět v rybách, rybím tuku, lososovi, tuňákovi, v játrech, mléku a vaječném žloutku. Vitamin D je extrémně důležitý pro stavbu zubů a kostí, potřebují ho hlavně malé děti.

Vitamin B12

B12 je vitamin důležitý pro červené krvinky, jeho nedostatek vede k chudokrevnosti, onemocněním nervové soustavy a poruchám růstu. Jelikož se nachází hlavně v živočišných produktech (maso, vejce, mléko a mléčné výrobky), problém s ním mají zejména vegani.

Mimochodem, ne všechny doplňky stravy jsou vždy veganské. Například vitamín B12 je často živočišného původu, pokud ho budete chtít extrahovaný z mořských řas, je třeba vybírat přímo doplňky stravy pro vegany. Najdete je například v e-shopu Greenmat.cz, který se soustředí na výrobky a produkty šetrné k naší planetě.