Cystein je ochranářská aminokyselina

Cystein je neesenciální přírodní aminokyselinou, která své pozitivní vlastnosti dlouho skrývala. Dnes se stává všestranným antioxidantem a bojovníkem proti volným radikálům, chemickým vlivům, toxinům a jedům. S rozvojem lékařství a vědy sledujeme i rozvoj zájmu o tuto aminokyselinu. Pojďme si tedy cystein podrobně představit.

Začneme tradičně pohledem do historie. Tentokrát se vrátíme až do roku 1810, tedy do doby, kdy byl cystein nalezen v cystolitech neboli močových kamenech. Nyní tedy již víme, odkud pochází název této aminokyseliny. Ovšem na své objevení v proteinech si cystein musel počkat až do roku 1899. Poměrně dlouhou dobu totiž trvalo ověření faktu, že cystein z močových kamenů je stejná látka jako proteinový cystein.

Z chemického hlediska poté můžeme už zcela určitě potvrdit, že cystein je neesenciální aminokyselinou. Znamená to tedy, že si jej naše tělo nedokáže samo vyrábět. Ovšem není to tak úplná pravda. Cystein může být naším tělem produkován pomocí methioninu, tedy další aminokyseliny a vitamínu B6. Díky tomuto zjištění někdy označujeme cystein jako tzv. semiesenciální aminokyselinu.

Cystein ale také najdeme v mnoha potravinách bohatých na bílkoviny. Cystein tak můžeme přijímat například ze sójových bobů, z vajec, vlašských ořechů, slunečnicových semínek, brokolice, kapusty, obilovin. Velké množství cysteinu se také skrývá v zelených potravinách, především pak v chlorelle pyrenoidose a mladém ječmeni. Neměli bychom zapomínat, že cystein je poměrně dobře rozpustnou aminokyselinou ve vodě. Proto vám doporučujeme potraviny bohaté na cystein tepelně upravovat jen po nezbytně krátkou dobu. Nechat si doslova „uplavat“ cystein by totiž byla velká škoda.

Nedoceněné účinky a pozitivní vlastnosti cysteinu

A nyní se pojďme podívat na vlastnosti této aminokyseliny. Začneme asi tou nejznámější vlastností. Cystein je totiž výborným antioxidantem. Cystein totiž v našem těle vytváří mnohé prospěšné látky. Jednou z nich je například glutathion neboli silný antioxidant, který zabraňuje poškozování našich buněk volnými radikály, těžkými kovy a dalšími druhy reaktivního kyslíku.

Díky antioxidačním vlastnostem cysteinu jsme mimo jiné chráněni před znečištěným životním prostředím, před chemickými látkami, nebo UV zářením. Pozitivních vlastností cysteinu využijí i kuřáci, neboť glutathion v cysteinu obsažený zvládá chránit naše játra a mozek před chemickými vlivy, a to včetně kouření. To ale není vše.

Výzkumy naznačují i to, že se jedná o protisklerotickou aminokyselinu. Kromě toho zpomaluje rozvoj artritidy, zlepšuje hypoglykemické stavy, napomáhá nám s odkašláváním a zlepšuje také stav našich vlasů a nehtů.

Stále to ale není vše. S cysteinem se pravděpodobně setkal každý z nás, a to v době, kdy nás trápil kašel, nachlazení nebo chřipka. Aminokyselina cystein je totiž obsažena v lécích proti kašli a proti bronchiálním onemocněním. Cystein, tedy spíše N-acetylcystein, má blahodárné účinky na náš dýchací trakt, účinně tlumí záněty a zlepšuje dýchání.

V neposlední řadě bychom měli zmínit i to, že cystein používáme také v kosmetice, kde se uplatňuje jako součást šampónů a přípravků na vlasy. A nesmíme zapomenout ani na to, že nám pomáhá se spalováním tuků a růstem svalové hmoty, což je vlastnost, kterou využijí nejenom sportovci, ale i my všichni, kteří chceme jednou pro vždy shodit přebytečná kila.

Z výše uvedených vlastností je zřejmé, jak zázračnou aminokyselinou cystein je. Pojďme doplňovat aminokyseliny zdravou formou za pomoci zelených potravin, třeba chlorelly pyrenoidosy nebo mladého ječmene. Naše tělo nám za to jistě poděkuje.