Podlahové vytápění má své přednosti, ale i úskalí

V podstatě nezáleží na tom, jestli plánujete výstavbu nového rodinného domu, nebo se pouštíte do rekonstrukce nějakého staršího. V obou případech se totiž nabízí podlahové vytápění, které má oproti konvenčnímu hned několik předností. V první řadě vás nadchne rovnoměrné rozložení teploty, což je spojeno s menším prouděním vzduchu, a tím pádem i minimální prašností.

Současný trh je rozmanitý a nabízí celou řadu vytápěcích systémů pro podlahové vytápění. Jednat se může o kondenzační kotel s moderní regulací, ale i tepelná čerpadla či solární systémy.

Výhody podlahového vytápění

Pokud se tedy rozhodnete pro elektrické podlahové topení, nejprve si o něm zjistěte více informací. Oblíbenosti se těší především z estetického hlediska, protože v pokojích nemusíte mít radiátory, což oceníte hlavně v místnostech s velkoformátovými okny či prosklenými zdmi.

Jestliže nemáte v této oblasti zkušenosti, nechejte si poradit, aby byl topný kabel správný a dostatečně výkonný. Při správně navrženém podlahovém vytápění dokáže systém vytopit i poměrně velkou plochu, a přitom ušetřit nemalé peníze na nákladech.

V neposlední řadě vás potěší bezúdržbovost, tedy jestli jsou prvky jako topná rohož a další od renomovaných výrobců. Čím vyšší je kvalita použitého materiálu, tím delší je i životnost samotného vytápění.

Co se podlahové krytiny týče, podlahové vytápění si rozumí s keramickou dlažbou, PVC, ale i vinylem. Všechny uvedené varianty se vyznačují perfektní tepelnou vodivostí.

Nevýhody

Stejně tak, jako mají předměty a systémy své výhody, tak mají i nevýhody. Podlahové vytápění není výjimkou. Za nevýhodu by mohla být považována především malá odezva, neboť vytopení většího prostoru trvá o něco déle.

Tak stačí tedy nainstalovat termostat, topné kabely po místnosti, položit podlahu a užívat si příjemného sálavého tepla.