Jak se daří autopůjčovnám v Praze

Autopůjčovny jsou specifický segment autoprůmyslu, který existuje již mnoho let. Půjčovny aut zde byly i za bývalého režimu, i když jich nebyl takový počet jako v současnosti. Postupem času se ovšem skupina lidí, která si auta půjčují mění. Není tomu tak dávno, kdy provozovatelé autopůjčoven ve velkém přicházeli o svá auta, která mizela v zemích, které leží na východ od nás. Občas se také stalo, že auto z půjčovny „dostalo“ jiné papíry a dále jezdilo po České republice.

Modré zóny se množí

Tato doba je naštěstí minulostí a tento obor je v tomto ohledu relativně klidný. V dnešní době na majitele autopůjčoven číhají jiná úskalí. Velkou překážkou v klidném pronajímání automobilů jsou modré zóny, které jsou v dnešní době již samozřejmostí každého většího města. Konkrétně v Praze se na většině území nedá již zdarma skoro vůbec zaparkovat. Postupem času si budeme muset zvyknout na to, že k vlastnění automobilu patří i platba za parkovné.

V současnosti se začínají malovat modré čáry i na území Prahy 10. Je podzim roku 2020 a do listopadu by měly zóny fungovat na území Vinohrad, Strašnic, Vršovic i Malešic. Velkou potíž budou mít lidé, kteří do Prahy dojíždí za prací a na území desítky si auta zdarma parkovali. Zatím je totiž odstavných parkovišť na okrajích Prahy proklatě málo. I když se něco staví, je to stále nedostačující. Cena by měla být vstřícná, jinak by mohli dojíždějící nechat na parkovišti půlku vydělaných peněz, což by bylo dost demotivující.

V Praze auto není nutné

Pokud někdo dojíždí celý týden do práce MHD a o víkendu auto až tak zásadně nepotřebuje, stává se pro něj nákladnou položkou jeho rozpočtu. Pokud ho potřebuje opravdu jednou za čas, leze mu to dost do peněz. Nákladů okolo je opravdu hodně. Nejcitelnější položkou, s kterou se málokdy kalkuluje je amortizace. Jedná se o ztrátu tržní hodnoty. A ta není malá, v průměru je to částka cca 3 000 Kč za měsíc. K tomu si můžeme připočíst pojistky, servis, poruchy, pokuty, STK, vandalismus, plus výše zmíněné parkovné.

Ceny v autopůjčovnách rapidně klesly

V tu chvíli někteří z nás zvažují prodej auta, po kterém jim odpadne hodně starostí. Alternativou pro tuto skupinu lidí je půjčení auta v autopůjčovně. Všechny starosti spojené z provozem automobilu jdou mimo nás. Auto si půjčíme jen když ho opravdu potřebujeme, ostatní dny máme klid. Vysoké ceny za půjčení jsou minulostí, jelikož se tato služba stala standardem a lidí bez auta v Praze pomalu přibývá.

V autopůjčovně Automoc, která sídlí v centru Prahy na adrese Chodská 25 na Vinohradech si můžete půjčit například Fabii druhé generace na dva dny a v limitu 400 kilometrů, což na pěkný výlet bohatě stačí, a zaplatíte jen 590 Kč za den, tato cena již obsahuje DPH. V dnešní době, kdy zdražují pojistky, ceny v autoservisu se šplhají také nahoru, je tato cena opravdu atraktivní a nikoho nezruinuje. Nejedná se o žádnou akční nabídku, ale o stálou dlouhodobou cenovou nabídku.

Pokud byste si chtěli pronajmout něco luxusnějšího, např. nový Škoda Kamiq, nabitý novými funkcemi a asistenty, stačí se podívat na ceník této autopůjčovny a přesvědčit se o tom, že se nejedná o nic finančně náročného.