Jak vybrat televizi - vyplatí se vše dobře promyslet

Plánujete si pořídit novou televizi? Zejména v souvislosti s aktuálním přechodem z DVB-T na DVB-T2 je to palčivá otázka pro mnoho lidí. Pořízení set-top boxu ke stávající televizi je zpravidla jen chabou náhradou, protože ztratíte řadu funkcí televize samotné a již nebudete moci ovládat TV kompletně původním ovladačem, jak jste byli zvyklí. Proto mnoho z nás přesune starou televizi třeba na chatu a domů si pořídí televizi novou. Jak ale takovou televizi správně vybrat? Na tuto otázku si odpovíme v našem článku.

Podle čeho vybíráme televizi?
Televize je zpravidla investicí na několik let, proto se vyplatí si vše dobře promyslet. TV samozřejmě vybíráme jednak podle parametrů, ale také podle našich finančních možností a také podle toho, kde televizi budeme mít umístěnu. Při výběru TV je proto potřeba zohlednit především:
• Vzdálenost od obrazovky vs. úhlopříčka
• Umístění televize
• Parametry ve vztahu k ceně

Na následujících řádcích se na vše postupně podíváme a řekneme si o tom něco více. Rozhodně vám při výběru mohou pomoci také nezávislé recenze televizí, protože si asi nemůžete všechny televize osahat sami. Nezbývá tedy nic jiného, než se obrátit právě na recenze a všímat si také recenzí zákazníků na srovnávačích cen, které mohou mnoho napovědět o tom, nakolik bude daný model vhodný právě pro vás.

Jak velkou televizi chcete?
Nejprve se podíváme na samotnou velikost TV, která je často jedním z prvních kritérií, podle kterých chceme televizi vybírat. Je však potřeba si uvědomit, že velikost TV se neodvíjí pouze od toho, co chceme. Vždy záleží na tom, v jaké vzdálenosti budeme obrazovku sledovat. Existují dnes opravdu velké TV, které jsou takovým malým domácím kinem, přičemž se jedná o úhlopříčky od 70 palců výše. Na takovou televizi se ale nemůžete dívat ze 2 metrů, protože by to rozhodně příjemné nebylo. Pro sledování takové televize je vhodná vzdálenost i více než 4 metry.

Pokud tedy máte menší obývací pokoj, kupovat si příliš velkou televizi není ideálním řešením. Pro menší pozorovací vzdálenosti od 2 do 3 metrů jsou vhodnější TV od 40 do 55 palců. Velikost 55“ přitom rozhodně nemůžeme označit za malou televizi. V zásadě se dnes jedná o průměrnou velikost.

Kde televizi umístíte?
Před nákupem TV si také ujasněte, kde bude stát. Zda ji umístíte na TV stolek, nebo zda ji budete chtít umístit na stěnu. S televizním stolkem to máte jednoduché, kdy zkrátka televizi postavíte na tento kus nábytku. V případě umístění na stěnu však myslete na kompatibilitu držáku dle standardu VESA (rozteč děr) a možné nutné stavební úpravy k uchycení držáku či k protažení kabelů.

Jaké parametry jsou klíčové při výběru televize?
Jakmile přijdete výběru konkrétního modelu, je vhodné si stanovit cenový rámec, ve kterém se chcete pohybovat. Mnoho lidí hledá levnou televizi s velkou úhlopříčkou, kdy v tomto ohledu jsou velmi populární televize Samsung. Také v levnější cenové kategorii totiž nabídnou dobrou černou barvu, a to díky použití LCD panelu typu VA. Dražší televize potom zpravidla nabídnou již panely OLED, které patří k momentální špičce z hlediska kvality obrazu i podání černé barvy. Po typu panelu pak další parametry jsou zejména:
• Rozlišení
• Obnovovací frekvence
• Jas a kontrast
• Konektorová výbava
• Operační systém

Z hlediska rozlišení dnes moderní TV nabízejí prakticky bezvýhradně 4K rozlišení. Obnovovací frekvence je ideální 100 Hz, a to zejména, pokud chcete sledovat sportovní přenosy. Na televizní vysílání nebo filmy vám ale postačí i 50 Hz, což nabízí většina levnějších televizí. Jas a kontrast je důležitý například z pohledu kvality obrazu za denního světla. Zajímejte se také o konektorovou výbavu, dle toho, co budete chtít k televizi připojit. Může být pro vás důležitý také operační systém a nabídka aplikací, přičemž pro někoho je podstatná třeba dostupnost streamovacích služeb.