Nejvýhodnější půjčky jsou ty s nejnižším RPSN

Možná právě nyní přemýšlíte nad tím, že si půjčíte peníze. A pokud jste dostatečně zodpovědní a umíte zacházet se svými financemi, tak půjčka nemusí být vždy špatné řešení. Záleží vždy na tom, v jaké situaci se nacházíte a na co si potřebujete peníze půjčit. Také je důležité, abychom rozeznali, která půjčka je ta skutečně výhodná. A právě v tomto ohledu je tady jeden klíčový ukazatel, který bychom rozhodně neměli přehlížet.

RPSN aneb co se za ním skrývá?
Troufáme si tvrdit, že pravděpodobně každý již někdy tuto zkratku slyšel, ale ne úplně každý si dokáže představit, co se pod ní přesně skrývá. Pojďme si nyní proto nyní říci, co to vlastně RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů, znamená. V souvislosti se spotřebitelskými úvěry se jedná o hodnotu:
• Udávanou v procentech
• Určující výhodnost půjčky

Zjednodušeně si to můžeme popsat tak, že čím je hodnota RPSN vyšší, o to více půjčenou částku přeplatíme. Pokud je tedy RPSN nižší, je půjčka výhodnější, než když je RPSN vyšší. Pokud se RPSN pohybuje v tisících procentech, můžete si být jisti, že taková půjčka je pravděpodobně nevýhodná. Abychom si mohli kompletně odpovědět na otázku, co je to RPSN, tak musíme vědět, že vyjadřuje veškeré náklady na půjčku, kde není tedy zahrnuta pouze úroková sazba, ale také třeba nejrůznější poplatky, které jsou s půjčkou spojeny. Nyní se na to zaměříme podrobněji.

Co nám úvěrové společnosti rády tají?
Mnoho úvěrových společností velice rádo zdůrazňuje úrokovou sazbu, která však nemusí sama o sobě říkat nic o tom, o kolik půjčku přeplatíme. Právě od toho je tady RPSN, které vám určí celkovou výhodnost půjčky, jak jsme si řekli již výše. Co tedy konkrétně RPSN může zahrnovat a o co vše může být tedy navýšena cena vaší půjčky? Obvykle se jedná o další platby, které představuje třeba poplatek za uzavření smlouvy, poplatek za správu úvěru nebo třeba pojištění schopnosti splácet. Toto vše ve výsledku prodražuje půjčku, a ta se stává méně výhodná.

Jak úvěrové společnosti lákají klienty?
Pokud jsme si řekli, že nejvýhodnější půjčka je ta, která má nejnižší RPSN, pravděpodobně se budete ptát, jak to je s půjčkami, které lákají dokonce na nulové RPSN. Jak můžete tušit z předchozí věty, je to právě ono lákadlo. Zpravidla lze s nulovým RPSN získat vůbec první půjčku u dané společnosti. Obvykle ale počítejte s různými omezeními, zejména na celkovou výši půjčky, kde bude částka poměrně značně omezena. Také je pochopitelné, že tuto výhodu lze použít pouze jednou a příště si již budete půjčovat za běžných podmínek úvěrové společnosti.

Jak si tedy najít výhodnou půjčku? Jak je tedy zřejmé z předchozích řádků, při výběru té správné výhodné půjčky je důležité sledovat podstatné ukazatele, kde patří zejména RPSN. Také je dobré uvědomovat si celkový kontext půjčování peněz, nejrůznější lákadla a taktiky úvěrových společností, kterými se nás snaží přetvořit ve své klienty, jak jsme si rovněž výše řekli. Vždy platí zlaté pravidlo půjčit si pouze tehdy, pokud to skutečně nevyhnutelné potřebujeme. Je to stará osvědčená pravda a způsobí vám to nejméně finančních problémů. Pokud už na půjčení peněz ale dojde, možná si říkáte, jak vybrat půjčku, která skutečně bude odpovídat vašim představám. Tady se vyplatí vsadit zejména na:
• Důvěryhodnou úvěrovou společnost
• Srovnávače půjček

Před sjednáním půjčky je vždy důležité, abyste si pozorně přečetli všechny dokumenty, se kterými souhlasíte. Riziko, jestli zde bude schováno něco velmi nepříjemného, snižuje také určitá důvěryhodnost poskytovatele úvěru. Volte tedy raději půjčku u známé úvěrové společnosti. Mohou vám pomoci také nejrůznější srovnávače půjček, kde si můžete přehledně vedle sebe zobrazit třeba výši RPSN, ale i mnoho dalších parametrů.