Ložní povlečení kvalitu našeho spánku ovlivňuje více, než si mnozí uvědomují

Kvalitní spánek je základem zdravého života. Stejně tak i jeho délka. Na tu však má vliv hned několik faktorů v čele s kvalitní postelí, matrací, lůžkovinami a ložním povlečením. Na to se v následujícím článku zaměříme.

Každý člověk v průměru naspí 24 let, tedy třetinu svého života. A kolik hodin denně bychom měli spát? To je velmi individuální záležitost. Příliš dlouhý spánek člověku každopádně nesvědčí stejně jako spánek příliš krátký.

Kolik hodin denně bychom měli naspat?

Jak je možné, že jeden potřebuje osm hodin spánku denně a jiný si vystačí s pěti? Odpověď na tuto otázku je třeba hledat například v genetice. Svou roli v potřebě spánku ovšem má i věk. Zatímco novorozenci prospí až 17 hodin denně, u lidí v produktivním věku se jedná o polovinu. Stejně důležitá jako délka spánku však je i jeho kvalita. Budeme-li sice spát 8 hodin denně, ale náš spánek bude přerušovaný, budeme se ráno cítit stejně, jako kdybychom za sebou měli spánek pouze tříhodinový. To se samozřejmě projeví i na naší snížené výkonnosti během dne, k níž se zřejmě přidá i nervozita a snížená koncentrace.

Před spaním dobře vyvětrejte

Dobrou zprávou je, že kvalitnímu spánku v mnoha ohledech můžeme napomoci. Například nastavením vhodné teploty v ložnici, která by se měla pohybovat okolo osmnácti stupňů (a být nižší než v ostatních místnostech). V létě je vhodné usínat při otevřeném okně a v zimě před spaním alespoň na deset minut intenzívně vyvětrat. Ideální je také spát v úplné tmě a v co největším tichu.

Vybíráme ložní povlečení

Kvalitu spánku však ovlivňuje i volba matrace, roštu, lůžkovin a ložního povlečení. Při jeho výběru je nejdůležitější materiál, z něhož je ušité. Ten doporučujeme volit s přihlédnutím k ročnímu období, v němž do něj budete uléhat. Například zimní povlečení musí být prodyšné, hřejivé a s dobrými savými vlastnostmi. Těmto parametrům nejlépe vyhovují povlečení flanelová, mikroplyšová, mikroflanelová, z termoregulačního bavlněného saténu a tzv. macerované bavlny. Jakému dát přednost?

Flanel a termoregulační satén

Už naše babičky nedaly dopustit na hřejivý flanel, tedy stoprocentní bavlnu s jemným nadýchaným vlasem na povrchu. Z modernějších materiálů se mu vyrovná třeba macerovaná bavlna a termoregulační bavlněný satén. V něm na rozdíl od saténu klasického nenajdete ani gram syntetického vlákna. Termoregulační satén je tvořen jen a pouze bavlněnými přízemi, které také stojí za jeho vysokou hřejivostí.

Povlečení jako heboučký medvídek

Hitem letošní zimní sezony však jednoznačně je mikroplyšové povlečení, které si vás po prvním doteku získá svou hebkostí. Stejně jako heboučký medvídek. Mikroplyšová prostěradla a povlečení s krátce střiženými chlupy vás nejenom stoprocentně zahřejí, ale vzhledem k antibakteriálním vlastnostem mikroplyše jsou vhodná i pro alergiky. Protože nedráždí pokožku, nemusí se ho bránit ani osoby s kožními záněty. Dalo by se říci, že jeho jedinou nevýhodou je to, že jakmile se jednou do mikroplyšové deky zachumláte, tak nebudete chtít vstát z postele.

Mikroflanel není mikroplyš

Nezaměňujte však mikroplyšové povlečení s povlečením mikroflanelovým, byť se mu na pohled podobá. Hlavní rozdíl mezi těmito materiály je v délce jejich chlupů. Chlup mikroplyšový je o něco delší. Také nezaměňujte mikroflanel s flanelem. Zatímco flanel je stoprocentní bavlnou, tedy čistě přírodním materiálem, mikroflanel je materiálem syntetickým.

Nestresujte se

Mohlo by se zdát, že dosažení kvalitního spánku je docela tvrdým oříškem. Ale zase ne zas tak tvrdým, aby ho nebylo možné přelousknout. S tím vám každopádně pomůže i celkové pozitivní naladění. Zkrátka neuléhat s tzv. těžkou hlavou. Před spaním se nestresovat a myslet na samé příjemné věci. Uvidíte, že budete spinkat jako nemluvně.