Na co si dát pozor, když se vybírá hokejová výstroj?

Zima je ideálním obdobím, které děti a dospělí využívají pro hraní ledního hokeje. Zamrzlé rybníky, jezera a řeky umožňují bruslení v přírodě. Chcete-li si však zahrát hokej na plné obrátky a využíváte k tomu nejen přírodní kulisy, ale také zimní stadiony a haly, je zapotřebí investovat do kvalitního vybavení.

Hokejová výstroj nepatří zrovna k nejlevnějším. Jako hobby hokejisté si zřejmě vystačíte s bruslemi a hokejkou, pro výkonnostní hokej je však nutné mít také další vybavení, což ostatně při soutěžních utkáních vyžadují hokejové svazy na základě svých řádů a stanov.

Výběr hokejky

Kromě bruslí je nejdůležitější hokejovou výstrojí samozřejmě hokejka. Při pořizování hokejky se v první řadě orientujte dle toho, na jakou stranu je zahnutá. Dalším, co je vhodné důkladně zvážit, je délka hole. Záleží vždy na stylu vaší hry, případně pocitu z hokejky. Obecně se ale dá mluvit o tom, že hokejky mají vždy dosahovat k hráčově bradě, pakliže už stojí na bruslích. V obchodě nejspíše brusle na nohou nemáte, takže pak má hokejka sahat přibližně pod nos.

U hokejky hrají svoji roli materiály. Patříte-li ke zkušenějším borcům, kteří mají rádi tvrdé střely, volte spíše odolnější hokejky z kompozitu. Levnější dřevěné hokejky jsou pak dobrým řešením, když si jdete jen lehce zahrát na rybník. Zároveň je ale stále oceňují vyloženě techničtí hráči, protože u dřeva mají větší cit, když jsou na puku.

Hokejová helma

Při amatérském a profesionálním hokeji, který je vedený pod svazem, se neobejdete bez hokejové helmy. Zde platí hlavně pravidlo bezpečnosti. Helma má být dostatečně tvrdá, aby ji nemohla rozbít ani silnější rána pukem. Chybět nemá ani vnitřní výstelka, jež tlumí rány. V neposlední řadě je třeba zdůraznit ochranný štít a plexi sklo. Štíty a ochranná celoobličejová plexi skla jsou v mladších věkových kategoriích bezpodmínečným doplňkem každé hokejové helmy.