Víte, jakou máte doma rychlost internetu?

Zařizovali jste si domácí internetové připojení před pár lety a od té doby nic neměnili? Je dost možné, že platíte zbytečně moc peněz za nízkou rychlost. Technologie se rychle vyvíjí a dnes už jsou v nabídce vyšší rychlosti za dostupnější ceny. Víte vůbec, jakou máte vy rychlost internetu?

Rychlost internetu máte pravděpodobně uvedenou ve smlouvě, ovšem mnohem lepší je přímo si připojení otestovat. Ne vždy jsou hodnoty ve smlouvách směrodatné, to si vysvětlíme níže.

Jak změřit rychlost internetu?

Pro měření rychlosti internetu existuje několik webových stránek. Můžete vyzkoušet veřejné servery jako speedtest.net, nebo soukromé – mereni.nej.cz či rychlost.nejtv.cz. Zde prostě jen kliknete na tlačítko změřit rychlost a chvíli vyčkáte. Webová stránka otestuje rychlost stahování i nahrávání a údaje vám zobrazí.

Co když změřená rychlost neodpovídá údaji ve smlouvě? Neviňte hned poskytovatele, dost možná je chyba na vaší straně.

  • Nemáte náhodou starší počítač se starým operačním systémem?
  • Nejste připojení bezdrátově prostřednictvím zastaralejšího routeru, který vyšší rychlost nezvládá?
  • Nemáte zároveň spuštěné stahování nebo přehrávání z YouTube apod.?
  • Není na vašem internetu napojeno několik dalších zařízení, která něco stahují či výrazně využívají přenosové pásmo?

Internet může být vždycky rychlejší

Jestliže jste na všechny výše uvedené otázky odpověděli ne, nebo je hodláte řešit a zároveň stojíte o rychlý internet, možná by nebylo od věci prozkoumat nabídku internetových poskytovatelů. I skutečně vysoké rychlosti se dnes dají pořídit za přijatelné ceny. Například Nej.cz nabízí DSL rychlost až 1000 Mb/s. Touto rychlostí všechno sviští jako blesk. Věřte, že si na ni velmi promptně zvyknete a cokoliv dalšího už vám bude připadat pomalé. Mimochodem, Nej.cz dává k balíčkům internetového připojení modem zdarma, takže si můžete být jistí, že zakoupenou rychlost utáhne.