Jak začít investovat do akcií? Ideálně ne úplně na vlastní pěst

Češi už povětšinou ví, že schovávat si peníze pod polštářem kvůli inflaci není zrovna chytré. Bohužel ale velká většina lidí stále považuje za dostatečné schovávat si peníze na spořicím účtu. Ani ten je přitom dostatečně neochrání před ztrátou hodnoty.

Inflace se pohybuje kolem 3 %, proto musíte najít investiční prostředek, který vám nabídne aspoň toto zhodnocení. Spořicí účet to rozhodně není. Akcie naopak ano, jenže u těch narážíte na další problém – potřebujete se trochu vyznat v investování. Nebo ne?

Češi se učí investovat do akcií

Pro začátečníka, který touží po slušném výnosu, ale nechce investování a vzdělávání se v této oblasti věnovat značnou část svého času, je ideální investovat prostřednictvím nějaké platformy. V Česku se nyní nabízí dvě konkurenční možnosti.

Tou první je Fondee, česká investiční platforma spolupracující s brokerem Degiro. Projekt je dobře zabezpečený, loni získal i vysokou investici od J&T Banky. Zatím se mu velmi daří a taktéž jeho klientům. Jako klient Fondee si můžete vybrat, zda jste spíše konzervativní investor, nebo se nebojíte riskovat. Podle toho bude vypadat vaše portfolio. Vy neřešíte nákup konkrétních akcií, tohle za vás udělá sama platforma. Jen pošlete peníze, sledujete, jak se zhodnocují, a v případě potřeby je vyberete.

Vaše portfolio je bohaté

Na stejném principu funguje také Portu, další investiční platforma fungující v ČR již od roku 2017. I tady si sami žádné akcie nevybíráte, portfolio je vám sestaveno na míru. Obsahuje americké, evropské i asijské akcie, dluhopisy, komodity a hotovost.

Obě platformy jsou vynikajícím způsobem, jak se aspoň trochu ponořit do investování bez rizika a nutnosti dlouhého studia všech principů. Jsou vhodné i pro naprosté začátečníky. Dokonce ani nemusíte disponovat miliony nebo statisíci. Vložit lze libovolnou částku, avšak platformy doporučují aspoň 10 000 Kč, abyste viděli nějaké rozumné zhodnocení.