Jaké jsou typy pásových brusek?

Pásová bruska od svého vynálezu změnila způsob práce se dřevem a kovem. Díky tomuto vysoce univerzálnímu nástroji mohou výrobci rychle a efektivně pracovat způsobem, který před jeho vynálezem jednoduše nebyl možný. Pásové brusky zbavily uživatele těžké práce při opracování dřeva a kovu a umožnily jim provádět obrovské množství broušení, aniž by se při tom zapotili.

Snad nejdůležitější, ale často nejvíce přehlíženou součástí pásové brusky je brusný pás. Jedná se o vlastní část pásové brusky, která přichází do styku s obrobkem a brousí a seškrabuje vrstvy z povrchu.

Pět běžných typů brusných pásů

Pět nejběžnějších typů strojů, na kterých budete používat brusné pásy, jsou ruční pásové brusky, trubkové pásové brusky, pásové pilníkové brusky, podlahové brusky a stacionární pásové brusky. Každý stroj slouží ke svému speciálnímu účelu pro své specifické práce. S každým z nich je třeba dodržovat pravidla pro práci s bruskami.

Ruční pásová bruska

Ruční pásové brusky s kabelovým a akumulátorovým pohonem jsou jedním z nejoblíbenějších nástrojů mezi truhláři, majiteli domů a kutily. Mnoho přístrojů je vybaveno variabilními otáčkami a sběrači prachu, což je činí ještě univerzálnějšími. Tyto přenosné brusky dobře fungují na malých projektech nebo na velkých plochách, jako jsou paluby, aby vyhladily a dokončily povrchy.

Pásové brusky na trubky

Pásové brusky na trubky alias leštičky trubek jsou stroje sestávající ze systému řemenic, který umožňuje brusnému rounu obkreslovat povrchy ve tvaru trubek. Tyto stroje jsou obvykle ruční a elektricky poháněné. Mají osazené brusné pásy na kov.

Pásové pilníkové brusky

Pásové pilníkové brusky jsou obvykle ruční brusky, které využívají úzké, malé brusné pásy. Tyto stroje se skvěle hodí pro montáž do těsných pracovních prostor nebo pro odstraňování svarů z vnitřních rohů.

Podlahové pásové brusky

Podlahové pásové brusky jsou mobilní brusné stroje, které obsluha ručně tlačí a které účinně brousí dřevěné podlahy. Tyto podlahové bubnové brusky umožňují rychlé dokončení větších prací, přičemž často využívají menší nástroje pro řádné broušení hran (např. kotoučové brusky na hrany).

Stacionární pásové brusky

Stacionární pásové brusky mohou být stolní, podstavcové nebo dokonce velké stroje s vlastním stojanem. Tyto stroje jsou konstruovány mnoha různými způsoby a používají pásy různých velikostí v závislosti na použití. Mnohé z nich se používají ve výklenkových výrobních dílnách nebo ve velkých výrobních závodech.