Jak vybrat nejkvalitnější kolagen a jaké účinky nabízí

Hledáte funkční doplněk stravy pro podporu zdraví a kondice pokožky i pohybového aparátu? V obou případech může být tou správnou volbou právě kolagen. O jakou látku se jedná, podle čeho poznáte kvalitní doplněk stravy a jaké účinky nabízí? To všechno se dozvíte přímo v tomto článku.

Kolagen je látka tělu vlastní

Aby mohl doplněk stravy správně fungovat, musí si s ním umět lidské tělo poradit. V případě kolagenu nejde o žádný problém, protože jde o látku, která se běžně vyskytuje v lidském těle. Dokonce jde o protein, který bývá nejvíce zastoupen. Vyskytuje se v kloubech, pokožce, ale i jiných zejména pojivových tkáních. Jeho hlavním úkolem je zajišťování pružnosti a elasticity. Funguje jako přirozené pojivo jednotlivých buněk, což je dobré i pro lepší regeneraci po zranění, operaci či jiném poškození tkáně.

Kolagen se doporučuje především pro starší lidi. Tělo si ho totiž dokáže vyrobit samo, ale s přibývajícím věkem je tento proces stále méně efektivní, takže staří lidé již nedokážou vyrobit takové množství kolagenu, kolik potřebuje jejich pokožka či pohybová soustava. A to se projevuje tvorbou vrásek či problémy s bolestí při pohybu. Zároveň je doplňování kolagenu potřeba pro fyzicky hodně aktivní lidi, kteří sportují nebo mají náročnou práci.

Pozitivní účinky kolagenu na lidské tělo

Kvalitní collagen dokáže lidskému tělu poskytnout hned několik výhod, které vychází z jeho pozitivních účinků. Podporuje pružnost pokožky, což pomáhá bojovat proti viditelným projevům stárnutí. Napomáhá také pro správnou funkci kloubů a celé pohybové soustavy. Při vnitřním užívání může mít pozitivní vliv na paměť. Pomáhá jako prevence proti srdečním onemocněním a snižuje hladinu nežádoucího cholesterolu v krvi. Při pravidelném užívání kolagenu je možné pozorovat také zlepšení funkce jater nebo lepší kondici střev. Kolagen je v lidském těle účinný z komplexního hlediska, takže jeho doplňování ve formě kvalitního přípravku má jistě smysl.

Vždy si pečlivě prohlédněte složení

Pokud chcete najít nejlepší kolagen, musíte se vždy zaměřit na samotné složení. Z pohledu maximální využitelnosti a vstřebatelnosti do lidského organismu bývá nejlepší volnou zpravidla hydrolyzovaný kolagen. Ten bývá dostupný například ve formě prášku. Kolagenový prášek může být bez příchuti, ale seženete i čokoládové či jiné příchuti. Stačí ho vždy jednoduše rozmíchat ve vodě či v jiném nápoji a zkonzumovat.

O poznání jednodušší dávkování a užívání nabídne kolagen ve formě kapslí či tablet. Zde je však opět nutné kriticky prověřit složení a vybrat si přípravek od solidní společnosti. Díky tomu dosáhnete při pravidelném užívání kolagenu požadovaných výsledků.