Klimatizace a ventilátory vám pomohou ochladit interiér na příjemnou teplotu

Léto přináší širokou škálu možností trávení volného času a přímo vyzývá ke koupání, vycházkám do přírody a cestování. Mnoho lidí však špatně snáší tropická vedra. Ta se nevyhýbají ani mírnému klimatickému pásmu, ve kterém leží i Česká republika, a zejména během letních prázdnin dokáží velkou část populace přinutit k hledání úkrytu před žhavými slunečními paprsky ve stínu. Ne vždy je však k dispozici útočiště, které by poskytovalo opravdovou úlevu.

V mnoha budovách nelze zajistit příznivé prostředí bez použití klimatizace či ventilátoru

Obyvatelé Česka se musí v průběhu roku vypořádávat se značnými teplotními rozdíly. Ideální podmínky k životu proto poskytují dobře izolované domy. Poměrně velká část obydlí i pracovišť však není vybudována tak, aby se zvládla se ctí vypořádat s teplotními extrémy. Typickým příkladem takových budov jsou panelové domy, na problém s nepříjemným horkem v interiéru však lze narazit i ve starší zástavbě či novostavbách. V případě, že právě takovou nemovitost využíváte k bydlení nebo k podnikání, si však nemusíte zoufat. Moderní doba přináší účinná řešení. Těmi jsou ventilátory a klimatizace.

Je lepší pořídit ventilátor nebo klimatizaci?

  • Ventilátor dokáže zajistit cirkulaci vzduchu v místnosti a o poznání tak snížit pocitovou teplotu. Je dobrou volbou pro ty, kteří rádi cítí vítr ve vlasech, na druhou stranu nemusí vyhovovat lidem, kteří jsou citliví na průvan. Vždy je také třeba počítat s tím, že nejvyšší účinky ventilátoru budete pociťovat v jeho bezprostřední blízkosti, ve větších místnostech jsou často třeba alespoň dva ventilátory.

  • Klimatizace je výrazně účinnější a dokáže zajistit příjemný chládek, i když je venku rozpálený vzduch. To samozřejmě platí v případě, kdy pořídíte dostatečně účinný typ. Další velkou výhodou klimatizace je skutečnost, že čistí vzduch. Přináší tak úlevu alergikům, astmatikům i lidem, které trápí další zdravotní problémy.