Vitamin D3 je prevít, kterého potřebujeme, ale stále častěji se nám vyhýbá

Vitamin D byl, a stále je, doslova zaklínadlem v době covid-19, kdy se glorifikuje jeho pozitivní účinek na imunitní systém. A určitě zcela zaslouženě. Důležitý je ve výživě kojenců, těhotných žen, nadměrnou potřebu vykazují též vrcholoví sportovci. Ale neméně důležitým je pro každého, byť se zrovna neřadí do některé z výše uvedených skupin. Obecně však populace vykazuje nedostatek tohoto vitamínu. Příčinou je i masivní „antisluneční kampaň“ související se zvyšujícím se výskytem rakoviny kůže. Jenomže vitamin D a slunce od sebe prostě oddělit nejdou. Jedinou alternativou jsou pak suplementy, tedy doplňky stravy s jeho obsahem.

Dnešní doba nefandí slunění, což nás na jednu stranu chrání před potenciálním rizikem vzniku rakoviny kůže, tedy zhoubného melanomu, na druhou však připravuje o blahodárný a pro tělo potřebný vitamin D. I proto patří právě déčko mezi nejdoporučovanější suplementy vůbec a jako doplněk stravy se předepisuje těhotným i kojencům, stejně tak se však doporučuje napříč celou populací.

Co bychom měli o vitaminu D vědět?

Sloučenin vitaminu D je více. Vyskytuje se ve formě D1, D2, D3, D4 či D5. Není to označení českých dálnic, ale představuje to vitamin D v různých chemických strukturách. Pokud jde o doplňky stravy, setkáváme se s ním ve formě vit D2 a vit D3přičemž právě druhá forma bývá pokládána za tu, kterou umí naše tělo optimálně využít.

Vitamín D3, který je pro lidské tělo pokládán za nejdůležitější, se za normálních a ideálních podmínek tvoří v lidské kůži sám vlivem působení slunečného záření. Jenomže tomu nepřeje dnešní antisluneční doba, ale ani geografická poloha, ve které žijeme. Problematická je pak obecně kůže u seniorů, která je tenčí, suchá a ztrácí schopnost syntézy vitaminu D. Nedostatkem trpí i obézní lidé, protože tukové buňky jej odvádí mimo krevní oběh, tuk tento vitamin naváže na sebe, ale následně pak neuvolní, když je ho zapotřebí. Proto by měli lidé s nadváhou zvýšit svůj příjem o 17 % na každých 10 kg nadváhy. Čím tmavší máme kůži, tím jsme též náchylnější k nedostatku vitaminu D.

Proč potřebujeme vitamin D3?

Právě vitamin D3 je odpovědný za správnou hladinu vápníku v našem těle. To je i důvod, proč se podává kojencům. Je prevencí proti nedostatečnému vývinu kostí vedoucího k onemocnění křivicí, tedy rachitidou. Ta je důsledkem nedostatečné výživy, tedy stravy chudé na tento vitamin, a současně nedostatku slunečního záření. Křivice je závažná porucha tvorby kostí. Ty v případě jejího výskytu měknou a převažuje v nich chrupavčitá hmota.

O správnou hladinu vápníku se však vitamin D stará i u dospělých. Přispívá k normální absorpci vápníku, ale též fosforu. Ten je pro stavbu kostí a zubů stejně důležitý jako vápník.

Vitamin D tedy potřebujeme i pro zdravé zuby. Je důležitým pro zachování správné funkce našich svalů. Ovlivňuje náš imunitní systém, který při jeho nedostatku nefunguje správně. Hraje důležitou roli v dělení buněk a jako suplement nám též pomáhá eliminovat negativní vliv nedostatku slunečního záření na psychiku.

TIP: Vitamin D3 se doporučuje užívat spolu s vitaminem K2. Díky vitaminu D3 dochází v těle k zvýšené produkci proteinů s pozitivním vlivem na zdraví. Tyto proteiny aktivuje právě vitamin K2. V této kombinaci, navíc s patentovanou formou vitaminu K2 – MK7 K2VITAL®DELTA od německé společnosti Kappa Bioscience, jej koupíte v e-shopu Woldoshop.cz.