Čištění studny se obvykle nevyhnete

Studny se u novostaveb prakticky nevyskytují, ale pokud jste si výhodně koupili nějaký ten starší rodinný domek někde dál od civilizace, pravděpodobně tam jednu mít budete.

Někde se už může jednat pouze o relikt minulosti. Stále ovšem existuje mnoho usedlostí, kde je vodu nutné čerpat právě ze studny. Co ale dělat, když se voda v ní znečistí?

Jak poznat kontaminovanou vodu?

Problematické už je poznat vodu, která je nějakým způsobem kontaminovaná. Kal, který je tvořen většinou drobným uhynulým hmyzem či zetlelým napadaným listím, je možné rozeznat na první dobrou. A to jak vizuálně, také podle chuti.

Zvýšenou koncentraci dusičnanů však rozhodně nepoznáte ani na pohled, ani po ochutnání. A i přesto vás může taková voda při dlouhodobém užívání poškozovat. Proto je vhodné občas nechávat vzorky vody prozkoumat akreditovanou laboratoř. A když ta něco najde, budete muset nechat studnu vyčistit.

Profesionální pomoc

Je pravdou, že spousta lidí si studnu čistí svépomocí. Nejste-li však v této disciplíně kovaní a jediným rádcem by vám měl být internet, raději se do toho nepouštějte.

Jednak můžete během svého snažení ledacos ještě zhoršit, jednak je to bez správného vybavení boj s větrnými mlýny. K tomuto úkolu totiž budete potřebovat minimálně kalové čerpadlo, což není zrovna nejlevnější záležitost. Určitě se vyplatí raději zavolat profesionály.

Ti se často navíc krom čištění studní zabývají i jejich opravami. Kdyby za znečištěním stála třeba špatná technická kvalita pláště, mohou nejen vydezinfikovat vodu, ale zároveň dát do pořádku i plášť.

Jak často je potřeba provádět čištění?

Frekvence čištění hodně záleží na konkrétní studni. Obecně platí, že modernější typy je potřeba vyčistit maximálně dvakrát během jednoho desetiletí. Starší modely, které snadněji podléhají zkáze a spíše propouštějí do vody nečistoty, mohou zlobit častěji. Ty je pak vhodné náležitě opravit.