Genderově neutrální přírodní kosmetika - značky, které se toho nebojí


Gender je v poslední době žhavé téma; jako společnost si konečně začínáme klást otázky o genderových rolích a významu mužských a ženských asociací. Co jimi vlastně máme na mysli a kde se tyto binární premisy vůbec vzaly? Kosmetický průmysl patří k odvětvím, která tyto konstrukty zpochybňují: krása a péče by přece neměly být limitovány tím, k jakému pohlaví se identifikujeme! Toto je uvědomělá přírodní kosmetika a značky s unisexovými produkty, které milujeme!


Dámské, nebo pánské? Unisex!

Změna hodnot je evidentní zejména u mladších generací. Mileniálové a příslušníci generace Z stále častěji vědomě odmítají klasické genderově zajeté koleje a právě tento fakt unisexové kosmetice neskutečně nahrává. Vyplývá to i z nejnovějších průzkumů, podle kterých kosmetické výrobky specifické pro pohlaví pomalu pro spotřebitele ztrácejí význam. Proti proudu se obracejí hlavně muži a snaží se zbořit vžité přesvědčení, že používání kosmetiky je činí méně maskulinní. V důsledku toho se mnoho společností rozhodlo nevyvíjet nové produkty pro muže, ale místo toho uvést na trh unisexové řady. Tyto trendy jsou zvláště patrné v kategorii vůní a u některých nezávislých značek make-upu.


Světové i undergroundové genderově neutrální brandy

Výroba genderově neutrální kosmetiky určitě není pouhým izolovaným fenoménem, módní vlnou, která by přešla. Jde spíše o malou, nicméně velmi důležitou hodnotovou evoluci ve společnosti, která se časem projeví ještě výrazněji. Není náhodou, že právě značky zaměřující se na clean beauty jsou v čele tohoto movementu. Ať jde o dobře známá jména či teprve se rozvíjející brandy, těší nás, že řadu z nich vám zde můžeme nabídnout!


  • NUXE

Tato francouzská značka patří bez nadsázky mezi ty největší stálice odvětví, mimo jiné je jedním z průkopníků clean beauty a uvědomělé výroby kosmetiky ve Francii. Vzhledem k své dlouhé tradici se může pochlubit opravdu širokým portfoliem produktů. Unisexové řady bychom našli v kategoriích péče o pleť i tělo. Zajímavá je řada čistících a vyživujících olejů na tvář a tělo, denních i nočních hydratačních krémů, pleťových masek a antioxidačních pleťových sér. Za zmínku stojí přírodní deodoranty se svěží vůní vanilky a pomerančových květů.


  • MYLO

Tato slovenská kometa na naší kosmetické scéně, jenž navazuje na tradiční výrobní postupy, se rovněž může pochlubit celým zástupcem genderově neutrálních výrobků. Velké oblibě se těší její olejové sérum proti vráskám, multifunkční krém na bázi bambuckého másla, pleťové oleje pro problematickou a aknózní pleť a tuhá mýdla s protizánětlivými účinky a překrásné vůně rozmarýnu, eukalyptu, levandule a bergamotu.


  • WA:IT

Vlajkovou lodí této italsko-japonské značky je HITO - unisexový přírodní parfém z esenciálních olejů. Kombinuje v sobě harmonický mix citrusů, fíků a pivoňky a má doslova aromaterapeutické účinky. Trefu do černého představuje i multifunkční rozjasňující přírodní olej OMNI. Ten lze aplikovat na obličej a dekolt, můžete ho ale bez obav nanést i na tělo nebo vlasy pro extra porci výživy.


  • NOVEXPERT

Kromě toho, že se soustředí na vegan kosmetiku a její složení zakládá na maximálně precizních biochemických výzkumech, má ve své nabídce neskutečně bohatou sbírku unisex produktů z řady péče o pleť. Mezi nimi bychom našli třeba gelový tónovací CC krém, který si vezme na starost sjednocení pleti, ale i boj proti jejímu stárnutí


RUHAKU, CANNOR, UKA nebo NUORI, náš výčet by rozhodně mohl pokračovat. Všem společnostem, které se rozhodly vytvářet své produkty s důrazem na jejich funkčnost místo genderových stereotypů, tleskáme a doufáme, že jich bude stále přibývat!

Používáte unisexové výrobky? Jaké s nimi máte zkušenosti? A jak se k genderově neutrální společnosti stavíte?