Pěnová matrace pro sportovní typy


Každý, kdo sportuje, ví, že chce-li podávat dobré výkony, bude kvalitní spánek pro regeneraci svalů naprosto klíčový. Proto byste v ložnici většiny z nich našli pěnovou matraci, 80 x 200 nebo větších rozměrů. Nadarmo se neříká, že “svaly zničíte v posilovně, nakrmíte v kuchyni a necháte růst v posteli”.

Co by měla matrace pro sportovce splňovat?

Mezi základní předpoklady patří:

1) Tuhost – pokud sportujete, vaše klouby a páteř potřebují zůstat ve správné pozici i během spánku, tuhá matrace vám proto zajistí nezbytnou oporu.

2) Přizpůsobivost – aby vás během odpočinku nic netlačilo, měl by se materiál lůžka zcela přizpůsobit vašim křivkám tak, aby všechny svaly a klouby zůstaly uvolněné; tyto předpoklady dokonale splňuje takzvaná chytrá pěna, která vytváří protitlak na jednotlivé části těla, přesně podle jejich váhy.

3) Prodyšnost materiálu – je známo, že aktivní lidé a sportovci mají vyšší tepovou frekvenci ještě několik hodin po tréninku, což způsobuje zvýšené pocení v důsledku přehřívání organismu. Je tedy vhodné, aby materiál použitý na jejich matraci zvládal odvádět přebytečné vlhko a teplo a tím zaručil nerušený spánek.

Jaké podložky se hodí pro sportující osoby?

Při výběru postele určitě zvažte možnost koupě takové matrace, která snese vysokou zátěž. Běžné podložky by se mohly rychle proležet a neskýtaly by vám tak dostatečnou oporu, kterou si vaše tělo zaslouží. Vhodnou volbou mohou být též ortopedické podložky. Ty nejenže uleví bolavým a namáhaným kloubům, ale také podpoří správné prokrvení organismu. To zase usnadňuje potřebnou regeneraci a napomáhá urychlit léčbu případných zranění.

Většinu těchto podmínek skvěle splňuje materiál z paměťové pěny, který přesně kopíruje tělo a díky tomu, že lépe rozvádí tlak na celou plochu lůžka, tím pomáhá k celkové regeneraci a vyšší kvalitě spánku.

Proč při koupi nové matrace vyměnit i rošt?

Zařizujete-li ložnici pro fyzicky aktivního jedince, nestačí jen vyměnit podložku; i sebelepší matrace potřebuje mít na posteli kvalitní oporu a tu jí poskytne kostra postele neboli rošt, který umožní anatomickou podporu a zabrání nežádoucímu proležení.

Typů postelových roštů je mnoho; požadavkům aktivně sportujících však jen několik. Jsou to zejména:

1) Segmentový – rozkládá tlak těla do více bodů, a tak výborně reaguje na vyšší zátěž. Navíc lze jeho jednotlivé části nastavit na různou tuhost a tak ho přizpůsobit tvrdosti podložky. Skvěle si rozumí s ortopedickými matracemi.

2) Lamelový – díky své konstrukci je velmi pružný a pomáhá podložce udržet anatomický tvar. Díky mezerám mezi latěmi pomáhá odvádět přebytečnou vlhkost.

3) Polohovací – většinou se jedná o variantu lamelové kostry, polohování je možné vybrat jako motorové nebo mechanické.

Péče o lůžko je základ

Jelikož požadavky na kvalitu matrace pro sportovně aktivní osoby jsou vysoké, stejně vysoké jsou i nároky matrace na údržbu. Sportovci se častěji potí, a proto je nezbytné pravidelně snímat a čistit potah větráním. Pěnovou část pak větrat. Fyzicky aktivní lidé mívají i vyšší tělesnou hmotnost - vyplatí se proto pravidelné otáčení matrace, aby nedocházelo k její deformaci.

Pravidelnou údržbu vašeho lůžka může usnadnit pořízení chrániče matrace, který zabrání přebytečné vlhkosti a nečistotám. Pomůže tak ušetřit náklady na pořízení nové podložky.

Ať jste sportovně založený jedinec nebo ne, kvalitní postel je základ, a ti, co sportují, o tom vědí své.

Jakou roli hraje spánek ve vašem životě? Pořídili byste si pěnovou matraci 80 x 200 cm?