Kdo je chytrý, volí zlato!

Ve světě investic se dá najít spousta příležitostí. Většina lidí, kteří o zhodnocení peněz nemají vůbec žádné ponětí, často volí špatně. Dají na doporučení známých, laiků, špatných ekonomů apod. Přitom je dnes investování celkem jednoduchou záležitostí. Stačí zvolit zlato, které v posledních několika letech trhá rekordy z hlediska prodejnosti.

Pakliže si pro svoji investici zvolíte zlato v podobě slitků či certifikovaných mincí, máte takřka jistotu, že o vložené peníze nepřijdete. Zlato je totiž komoditou, která je na světových burzách vysoce stabilní. Aktuální cena se pohybuje kolem 40 tisíc korun za trojskou unci. A je zde velký předpoklad, že hodnota zlata bude v následujících měsících růst, protože jsou na světě pouze omezené zásoby.

Investice do zlata se vyplatí nejen kvůli jeho stabilitě. Podobně jako stříbro je vysoce rentabilní, stačí vyčkat na vhodný okamžik. Oproti jiným investičním příležitostem však kouzlo zlata v podobě slitků nebo mincí spočívá v tom, že při jeho nákupu nemusíte platit daň z přidané hodnoty.

Zapomeňte na DPH, u zlata ho nemusíte řešit!

Pokud vkládáte peníze do jakéhokoliv drahého kovu, obrazů a dalších věcí, musíte počítat s tím, že budete platit DPH ve výši 21 %. Zlato je však ze zákona od této daně osvobozeno, tudíž při jeho nákupu výrazně ušetříte. Je třeba si uvědomit, že pokud budete kupovat třeba stříbro ve formě slitků nebo mincí, platbě DPH se zkrátka nevyhnete. U zlata však existuje zákonná výjimka, kdy daň z přidané hodnoty nemusíte jako kupci vůbec platit, což vám ušetří náklady nejen při samotné investici, můžete díky tomu ušetřit peníze na další rozvoj vaší společnosti.

Názor odborníka

Zlato vždy bývalo doménou bohatých kupců, kteří byli ochotni investovat miliony korun. Dnes se však i díky internetovým obchodům stává dostupnějším pro širokou veřejnost. Potvrzuje to svými slovy zakladatel eshopu zlate-mince.cz Pavel Trtík:„ Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořící programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého.“

Ze slov prodejce je evidentní, že roste zájem o zlato i mezi drobnými střadateli, v případě zlatých mincí sběrateli. Ti si kromě jiného oblíbili zlaté mince, na nichž je vyobrazený Karel IV., asi nejvýznamnější český panovník všech dob.

O investiční zlato z tuzemských obchodů mají notný zájem také slovenští investoři. Výhodou je bezesporu příznivá cena, převod měn už dnes není žádným problémem, jako tomu bývalo ještě před pár lety.

Zlato se dlouhodobě vyplatí

Investicí do zlata rozhodně neproděláte. Světové zásoby tohoto drahého kovu jsou značně omezené, tudíž se nedá předpokládat, že zlato půjde s cenou dolů, ba spíše naopak. V každém případě se jeho nákupem oprostíte od případné vysoké inflace, jež by zbytečně znehodnotila vaše finanční prostředky.

Bezpečná investice

Zlato je jistotou. Nejen z hlediska prvotní investice. Pakliže do něj vložíte peníze, nemusíte se bát žádných negativních ekonomických vlivů. Navíc je snadno směnitelné, i malou zlatou cihličku prodáte kdekoliv na světě za rozumnou cenu, pokud si zvolíte vhodného prodejce. U směny zlata je vždy dobré se obracet na osvědčené společnosti a eshopy, k nimž se v tuzemsku bezesporu řadí zlate-mince.cz. Na webu tohoto prodejce lze získat kupříkladu oblíbené švýcarské zlaté slitky Argor Heraeus, ale také populární zlaté mince, na nichž je zobrazen Karel IV. Cihličky a mince jsou v nabídce v mnoha variantách v různých cenových relacích, díky čemuž jsou dostupné široké veřejnosti.