Italské červené víno od Vinigrandi je vhodné pro jakoukoliv příležitost. Víte, jak s kvalitním nápojem správně zacházet?

Italská červená vína od Vinigrandi spojuje nejen země původu, ale především vysoká kvalita. Díky tomu je lze servírovat takřka při jakékoliv příležitosti, tedy i v situacích vyloženě slavnostních. Kromě několika značek, které můžete pořídit už za symbolických 5 eur a jimž nelze po stránce chuťové vůbec nic vytknout, je nabídka společnosti Vinigrandi plná skutečně prvotřídních produktů. Mnohé z nich lze bez váhání označit za luxusní! Každé kvalitní víno však vyžaduje specifický způsob zacházení. Špičkové italské červené rozhodně není výjimkou. Měli byste si proto osvojit alespoň nejzákladnější pravidla spojená s pitím těchto lahodných nápojů, abyste výjimečný zážitek nějak nepokazili. Víte například, jak správně otevřít lahev, jaké sklenky použít nebo jaký pokrm ke konkrétní odrůdě nabídnout? Ne? Třeba se dnes něco přiučíte.

Červené víno od Vinigrandi je převážně z Itálie

Červená vína z nabídky Vinigrandi pocházejí v drtivé většině z Itálie. Najdete zde sice i produkty francouzské, španělské, portugalské či rakouské provenience, ale lahodný mok původem z Apeninského poloostrova jednoznačně převládá. Z jakého důvodu? Není to snad proto, že by chtěl kdokoliv nějak snižovat znalosti a dovednosti Francouzů, Španělů nebo třeba našich jižních sousedů z Rakouska, to nikoliv. Ale přece jen, Italové zkrátka „umí“. Pěstování révy a výrobě skvělých nápojů z ní se věnují už více než 2 000 let! Na světě najdeme jen málo míst, kde lidé s touto činností začali ještě dříve. Nejsou to však pouze mnohasetleté zkušenosti, co stojí za vyhlášenou kvalitou italské produkce.


Milion hektarů vinic

Podobně impozantní jako historie je také celková rozloha italských vinic, která se blíží jednomu milionu hektarů! Svou roli v kvalitě zdejší produkce hrají rovněž mimořádně příznivé klimatické podmínky, bez nichž by zřejmě ani sebezkušenější vinař valného výsledku nedosáhl. Není proto divu, že i to nejobyčejnější stolní víno z Itálie zpravidla chutná výtečně. A co teprve, když se vám na stůl dostane víno jakostní! Byla by škoda nenabídnout co nejširší paletu těchto lahodných italských produktů a proto vám jich také Vinigrandi přináší více než 300 druhů!


Impozantních 2000 odrůd

Význam italského vinařství si nejlépe uvědomíme pohledem na prostou statistiku. Věděli jste například, že z celosvětově pěstovaných odrůd, kterých je více než 1300, pochází hned 377 právě ze slunné Itálie? A to je řeč pouze o těch, které mají skutečný komerční potenciál. Započteme-li rovněž odrůdy méně známé, rozšířené v rámci poloostrova pouze na malých lokalitách, dojdeme k impozantní cifře 2000! Konkurence bledne také při srovnání celkového množství vyprodukovaného vína, které se v poslední době pohybuje v průměru okolo 48 milionů hektolitrů za rok! Jde však o číslo, které je do značné míry závislé na počasí. Ale tak je to samozřejmě všude ve světě. Někdy je úroda lepší, zatímco jindy poklesne. Zmínili jsme zde celkové množství všech odrůd, jimiž se mohou Italové pochlubit. Nyní se však soustředíme pouze na ty, z nichž se vyrábí vyhlášené červené, a zároveň se podíváme na některé značky, které si zaslouží vaši pozornost bez nejmenších pochyb.

Sangiovese, Merlot či Barbera?

Je pochopitelné, že z tak obrovského množství odrůd, s nimiž se lze na Apeninském poloostrově setkat, je značná část červeného. Kdo by neznal zcela unikátní toskánské Chianti s jeho rubínovou barvou a chutí červeného ovoce nebo skvělé „opulentní“ Barolo z oblasti Piemontu? Máme-li zmínit alespoň něco z nabídky Vinigrandi, nelze si nepovšimnout takových skvostů, jako jsou Soldera Case Basse Sangiovese Toscana IGP 2014 – Soldera, Barolo Riserva Villero DOCG 2009 – Vietti nebo Cerretalto Brunello di Montalcino DOCG 2010 – Casanova di Neri. Kvalitního červeného původem z Itálie je však tolik, že by nám na jeho výčet nestačilo ani deset stran textu. Tak alespoň trochu obecněji. K červeným odrůdám, které se v Itálii pěstují zřejmě nejčastěji, patří tyto:

  • SANGIOVESE

  • MONTEPULCIANO

  • MERLOT

  • BARBERA

  • NEGROAMARO

Jak s kvalitním červeným nejlépe zacházet?

Informacemi o tom, že může být pití kvalitního červeného vína člověku prospěšné, byly už popsány doslova „stohy papíru“. Faktem je, že řada pozitivních účinků je podložena vědeckými studiemi a najde se zřejmě jen málo lidí, kteří o pravdivosti výsledků podobných výzkumů pochybují. Pokud však přijde řeč na to, jak s tímto mokem správně zacházet nebo na ideální kombinace jednotlivých druhů vína a pokrmů, tam je situace jiná. Procento těch, kteří jsou v tomto ohledu na pochybách, je o poznání vyšší. Zde je několik základních doporučení, jejichž význam vám jistě potvrdí každý zkušený sommelier:

  • Lahev rozhodně neotevírejte hned, jak si ji přinesete z obchodu. Její obsah se musí „zklidnit“ ve spíži či ve sklepě a to ideálně při teplotě okolo 16°C.

  • Červené každopádně otevřete nejméně hodinu nebo dvě před konzumací, aby se lehce „vydýchalo“.

  • Můžete použít tzv. dekantační karafu, do které obsah lahve přelijete. Taková karafa vám dobře poslouží k oddělení usazenin od vína, které se zároveň dobře provzdušní.

  • Sklenky si pořiďte raději širší a větší, aby víno mohlo při dostatečném kontaktu s kyslíkem dále „pracovat“.

„Spolupráce chutí“

Rádi byste se naučili k červenému vínu vybírat vhodné pokrmy? Stát se skutečným odborníkem dá práci. Základem je „spolupráce chutí“. Jde o to, že nápoj se musí s jídlem vzájemně podporovat a vytvářet v ústech harmonický pocit. Vždy si proto všímejte, která z chutí je nejvýraznější. Ke kořeněnému pokrmu zvolte víno s kořeněnými podtóny. Ke kyselému pak víno s vyšší kyselinkou. Tučné jídlo obvykle vyžaduje nápoj plný, který má vyšší obsah tříslovin. Alespoň základní dovednosti si může osvojit téměř každý. Chce to však čas a dostatek „praxe“!

Dáváte přednost italským vínům nebo máte raději neméně skvělé produkty z Francie? Anebo vám na zemi původu vůbec nezáleží?