Bydlení ve vlastním má výhody i nevýhody. Jak se správně rozhodnout?

Chcete bydlet ve vlastním bytě či domě, protože vás láká vlastnictví nemovitosti a pocit, že jste svými pány? Připravte se i na řadu nevýhod, kvůli kterým mnoho lidí volí raději pronájem. Co všechno obnáší vlastnictví nemovitosti? V článku najdete shrnutí hlavních výhod a nevýhod pro vlastní nemovitosti. Díky tomu možná lépe přehodnotíte své rozhodnutí ohledně koupě či pronájmu bytu nebo domu.

Promyslete si financování

Velkou nevýhodou pořízení vlastního bydlení je rozhodně velká pořizovací cena. Právě ta je mnohdy překážkou ke splnění snu o vlastním domě či bytě. V dnešní době se neobejdete bez určitého našetřeného základu, který by měl být minimálně v hodnotě 10 % z celkové ceny nemovitosti. Na koupi bytu či domu si tak šetřete s dostatečným předstihem. Zároveň se však vyplatí nestále sledovat nové nabídky, kdyby se náhodou objevilo něco zajímavého. O byty a domy v dobrých lokalitách je totiž obrovský zájem. Například byty Olomouc se neustále mění a nabídky za dobrou cenu se příliš dlouho na internetu neohřejí.

Poplatkům se nevyhnete ani při vlastnictví bytu

I ve chvíli, kdy máte byt napsaný na sebe a již neplatíte hypotéku, nebo jste měli tu příležitost získat byt do svého vlastnictví bez nutnosti zadlužení, nesmíte zapomínat na další poplatky, které je potřeba platit. Jde o platby do fondů oprav, elektřinu, vodu a vytápění. Když se to navíc případě spojí i s placením splátek hypotéky, může se stát, že náklady na bydlení zaberou většinou rodinného rozpočtu.

Mírně rozdílná situace platí při vlastním rodinném domě, kdy platíte energie, vodu a vytápění. Pravidelné příspěvky do fondu oprav vám nikdo nenařizuje, ale na druhou stranu musíte počítat s tím, že veškeré opravy hradíte sami, takže je dobré s předstihem šetřit a plánovat. V konečném důsledku tak ve většině případů vychází rodinné domy jako dražší bydlení, ale samozřejmě záleží na konkrétní nemovitosti či lokalitě.

Sami řešíte opravy, havárie a podobné

Velkou výhodou vlastního bytu je to, že si můžete dělat víceméně jakékoliv úpravy. Přivrtáte si police, dáte si na stěny obrazy a klidně i jinak vymalujete. Jenže tahle výhoda se může snadno proměnit na nevýhodu, když přijde na řešení různých oprav, havárií a podobně, protože máte všechno na starosti pouze vy a nemůžete o opravy žádat majitele nemovitosti jako v případě nájmu. Pečlivě si tak rozmyslete, jestli chcete mít nad daným bytem či domem tak velkou kontrolu a odpovědnost.

U bytů záleží i na plánech bytového družstva nebo SVJ

Na druhou stranu i ve chvíli, kdy jste vlastníky bytu, existují věci, které nemáte plně ve svých rukou. A konkrétně jde o to, jaké opravy se provedou ve společných částech, na fasádě, ale třeba i na vnější straně oken. Jako vlastník bytu se totiž účastníte setkání společenství vlastníků jednotek. A zde se projednávaní opravy výtahů, zateplení fasády a další náležitosti. Někdy si SVJ nebo družstvo bere na nutné opravy úvěr, což znamená i zvýšení plateb do fondu oprav, které může být mnohdy poměrně citelné hlavně ve chvíli, kdy ještě platíte nemalé splátky hypotéky. I na tohle je tak potřeba se připravit ještě před pořízením vlastního bydlení.

Vyberte si takové bydlení, na které finančně stačíte

Při důkladných propočtech pravidelného měsíčního rozpočtu si určete, kolik peněz můžete celkově dávat za bydlení. Podle toho uzpůsobte své požadavky a promyslete si, jestli zvolíte nájem nebo vlastnictví. Dejte si také dostatečnou rezervu na případné nečekané výdaje. Pro levnější bydlení je mnohdy potřeba vybírat spíše okrajové lokality a smířit se s tím, že do centra města budete muset případně dojíždět.