Na co se zaměřit při výběru skleníku?

Patříte-li mezi nadšené zahrádkáře, kteří se těší ze svých výpěstků, bez skleníku se neobejdete. Abyste se mohli z čerstvých bylinek, vitamíny nabité zeleniny a nádherných květin těšit po celý rok, je třeba skleník vybírat s rozvahou. Na co si dát při jeho výběru pozor?

Sklo nebo polykarbonát?

Skleníky se od sebe odlišují velikostí, tvarem, provedením a typem výplně. Řada lidí je toho názoru, že skleněná výplň ke skleníku neodmyslitelně patří. Sklo je totiž za příznivých podmínek téměř nezničitelným materiálem, díky čemuž se v rodinách dědí skleník z generace na generaci. Zpravidla má robustnější konstrukci, aby dokázal udržet vyšší hmotnost skla. Vyžaduje též kvalitní betonové základy, které je třeba mít připravené před samotnou montáží skleníku. V každém případě byste měli upřednostnit nekalené sklo, jež je oproti běžnému typu až 5× odolnější. Při rozbití se rozpadne do neostrých krychliček.

Popularita polykarbonátu stoupá

Má totiž mnohem lepší termoizolační vlastnosti než sklo. Díky tomu se v něm bude dařit nejen zelenině, ale též teplomilným subtropickým rostlinám. Polykarbonátový skleník se montuje v dílech, tudíž je s ním snadnější manipulace a není zapotřebí betonové podezdívky. Můžete ho ukotvit rovnou do půdy. Oproti sklu méně propouští světlo, a to ze 75-80 %.

Na konstrukci záleží

Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu výplně, velmi důležitý je vhodný materiál konstrukce skleníku. Nejrozšířenějším typem jsou hliníkové profily, které jsou lehké, tvárné a odolné. Jejich použití ovšem není vhodné v horských podmínkách, jimž dominují vítr a sněhové přeháňky. V takovém případě dejte přednost robustnější pozinkované oceli. Pozornost rovněž věnujte nabízenému příslušenství, které vám časem může přijít vhod. Řeč je o regálech, poličkách, střešních oknech a dvířkách.