Nákup investičního zlata není jen o cenách na burze

Investiční zlato je dlouhodobě jednou z komodit, která je oblíbená u českých investorů. V poslední době je v zájmu nejen bohatých lidí, těší se popularitě i mezi drobnými střadateli. Velkou chybou je však úzký pohled, kdy všichni hledí jen na cenu zlata na burzách.

Zlaté slitky jsou vždy dovážené

Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Ať už si však zvolíte tyto či jiné prodejce, vždy byste si v tuzemsku měli všímat toho, za jaké ceny vám daný obchodník investiční zlato nabízí.

„Slitek ze stejné rafinérie, o stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ říká Pavel Trtík z e-shopu zlate-mince.cz. To je sice ideální stav, ale v České republice a na Slovensku se tak neděje, protože žádná česká společnost zlaté slitky přímo nevyrábí, pouze je dováží. Koupíte-li si u nás zlaté slitky, pak nejspíše pocházejí ze švýcarských či německých rafinérií. To samozřejmě není špatně, ale je nutné brát v potaz, že čeští (a slovenští) prodejci chtějí nějakou marži. Proto se cena zlata může v tuzemských obchodech lišit až o 10 %. Je tedy nutné se zajímat nejen o to, jakou má investiční zlato hodnotu na burze, ale i o koncové ceny u prodejců.

Porovnávat ceny zlata je stejně důležité jako u běžného spotřebního zboží

Vždy, když si budete pořizovat investiční zlaté slitky a mince, věnujte pozornost dané nabídce. Srovnávejte si ceny jednotlivých prodejců. Dejte přednost renomovaným společnostem před firmami, jež vám sice nabídnou na první pohled atraktivní ceny, ale v konečném důsledku koupíte „kočičí“ zlato, případně vám sice prodají hodnotné zlaté slitky a mince, ale ty nebudou mít patřičné certifikáty. A právě certifikace je jedním z podstatných znaků, jímž byste se při nákupu investičního zlata měli řídit.