Objevte výhody tamponového tisku

Tampotisk vám umožní přenést 2D obraz na trojrozměrný objekt. Z toho důvodu se hojně využívá k potisku reklamních předmětů, neboť umí dobře pracovat s motivy a logy do 7 cm. Tímto způsobem lze potisknout keramiku, kov, sklo, dřevo, plast nebo kůži.

Jak to funguje?

Tamponový tisk si můžete představit jako otisknutí motivu větším a výkonnějším razítkem. V praxi to znamená, že do motivu vyhloubeného v tiskové formě je nanesena barva. Na ní se přitlačí silikonový tampon, na němž barva ulpí. Následným tlakem je motiv přenesen na vybraný předmět. Chceme-li použít motiv vícebarevný, musíme každou barvu otisknout zvlášť. Jelikož tampon dokáže přenést obraz na povrch jakéhokoliv předmětu, používá se tampotisk v řadě průmyslových odvětví. Nejčastěji je to v automobilovém, sportovním, zdravotnickém, hračkářském, elektrotechnickém a kosmetickém oboru.

V čem spočívají výhody?

Tampónovým tiskem je možné potisknout také nerovné a zaoblené plochy, stejně tak i složitě strukturované povrchy. Přesto si tisk zachová dostatečnou čitelnost grafických prvků, textů a firemních log. Minimální tloušťka čáry je 0,06 mm. Jedná se o ekonomicky výhodné řešení potisku, neboť tato technologie dokáže ve velmi krátkém čase potisknout velký počet předmětů. Za zmínku rovněž stojí vysoká odolnost tisku vůči mechanickému poškození. Tamponovým tiskem jsou otištěny zejména propisky, zapalovače, hrnky, USB flash diksy a klíčenky.

Rozdíl mezi tamponovým tiskem a sítotiskem

Sítotisk pracuje na principu průtiskové metody, tampotisk využívá přenosového hlubotisku. Tyto metody jsou od sebe rozpoznatelné pouhým okem. U sítotisku je vrstva natisknuté barvy vyšší než u tamponového tisku. Z toho důvodu se u tampotisku používají barvy s vyšším množstvím pigmentů, aby byla zajištěna jejich dostatečná kryvost.