Jak začít s investováním do akcií

Nechcete čekat, až vás o finance připraví inflace, ale naopak toužíte zapracovat na zhodnocení vašeho majetku? Objevte investování do akcií. Má to svá pravidla a pro začátek je potřeba si něco málo nastudovat. Jakmile se do tohoto světa dostanete, můžete začít se zajímavým zhodnocením financí. Jak funguje investování do akcií a co by vám nemělo pro začátek uniknout? To se dozvíte v tomto článku.

Jaký je váš cíl investování

V první řadě je dobré si ujasnit, proč se vlastně pouštíte do investování. Jestli máte spíše krátkodobý cíl, nebo chcete pomocí investování vytvořit dostatečný majetek na zajištění na důchod. Od toho se totiž částečně odvíjí i vhodná strategie, jakou je potřeba zvolit. Pro investování do akcií se doporučuje používat takové peníze, na které nebudete muset sáhnout minimálně po dobu 5 let. Tehdy bývá efekt zhodnocení již patrný. A samozřejmě platí, že čím déle investice ponecháte, tím více mohou vydělat, protože zde funguje efekt složeného úročení.

Jakmile si ujasníte svůj cíl, kam se chcete s pomocí investic dostat, přichází na řadu propracovaný manuál investování do akcií pro začátečníky, kde se dozvíte všechny základní informace.

Najděte si online brokera

Dobrou zprávou je, že investování do akcií klidně zvládnete i z domova. Nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení, protože bohatě stačí připojení k internetu. Následně máte na výběr hned z několika různých brokerů. Jde o taková tržiště, kde si můžete akcie nakoupit. Pro výběr optimální platformy využijte srovnání či recenze a nejlépe i osobní zkoušku. Většina brokerů totiž nabízí zkušební mód.

Osvojte si základní pojmy spojené s investováním

Studiem problematiky investování nemusíte trávit mnoho hodin a dní. Pro začátek ale bude dobré, když se vyznáte v základních pojmech, což vám může pomoci s výběrem správných akcií i tím, co by měl být váš další krok při vytváření investičního portfolia. Součástí některých akcií může být například i vyplácení dividendy, kdy každý rok získáte určité procento ze zisku dané společnosti, jejíž akcií držíte. Kromě toho zde existují i nejrůznější metriky ocenění a indexy růstu. Ty vám mohou na základě dat z minulosti pomoci s odhadováním dalšího vývoje akcie.

Nepleťte si investování s hazardem

Při investování platí, že je dobré začínat s méně rizikovými produkty, než se pouštět do investic s velkým rizikem, o kterých nic nevíte. Na prověřených akciích si totiž vyzkoušíte, jak to vlastně celé funguje. Investování je totiž o budování plánu, který budete plnit, rozvíjet a vylepšovat. Nejde o to vložit co nejvíce peněz takzvaně na jednoho koně a čekat, co se bude dít. Samozřejmě, že to může vyjít, ale mnohem pravděpodobnější je scénář, že na investici proděláte.