Terasa ze dřeva je dobrý nápad

Vybudovat si svépomocí vlastní venkovní posezení není vůbec špatný nápad. Dokonce se nemusí jednat ani o nic drahého, natož technicky náročného.

Pokud ovšem chcete, aby celý projekt nějak vypadal a také vydržel déle než jen jednu dvě zimy, bez dostatečného množství financí a trochy pořádné práce se to nakonec neobejde. Nicméně pro pěknou a zároveň funkční terasu obětovat trochu peněz a dřiny stojí.

Blízkost k domu je důležitá

Terasa je z mnoha rozumných důvodů daleko lepší než venkovní posezení postavené pár metrů od domu. Blízkost obydlí má celou řadu výhod. Nejenže se na terasu dostanete v mžiku, ale zároveň pro vás bude jednodušší zapojit elektrický gril, případně digitální udírnu. Tahat se s prodlužovacím kabelem přes půl zahrady skutečně není příliš praktické.

Podstatná je nejen velikost, ale i umístění

Délka terasy je víceméně limitována rozměry domu, nicméně šířka může být teoreticky nekonečná. Záleží tak pouze na vás, jak velkou plochu budete chtít využívat.

Nemáte-li v plánu konat v budoucnu žádné opulentní večírky s velkým množstvím hostů, bude vám bohatě stačit jen pár metrů čtverečních. V opačném případě se vám projekt samozřejmě zkomplikuje a prodraží.

Velikost je sice důležitá, ale myslet byste měli také na umístění terasy. Rozhodně si nevybírejte sever, nejste-li tedy milovníci chladu. Ideální je situovat terasu na jih. Díky tomu na ní bude panovat příjemné klima po valnou část roku.

Dřevo je dobrá volba

Mnoho lidí dnes používá ke stavbě terasy buďto betonové dlažby, nebo umělé materiály typu WPC. Rozhodně se jedná o dobrou volbu, avšak nejlepší surovinou je stále dřevo.

Jistě, netyká si s vlhkem ani s některými druhy hmyzu, na druhou stranu však vypadá skvěle a je radost po něm chodit i bos.

Během realizace byste měli používat kvalitní distanční podložky od firmy Gardina.cz. S jejich pomocí totiž zamezíte vlhnutí terasových prken, respektive pomůžete tak jejich snadnějšímu vysychání. I přesto je vhodné alespoň jednou za sezónu všechny dřevěné prvky terasy přetřít ochranným lakem.