Jaké jsou možnosti při výběru balkonových dveří?

Při výstavbě rodinného domu byste vždy měli myslet na to, aby dovnitř místností proudilo dostatečné množství denního světla. Kromě klasických oken je nasnadě vybudovat si doma také balkon. Ke snadnému přístupu pak musíte zvolit vhodné balkonové dveře. Jaké jsou aktuální možnosti při jejich výběru?

Křídlové balkonové dveře

Klasiku představují balkonové dveře s jedním křídlem. Ty se běžně instalují v bytových domech, uplatnění ale najdou také v rodinných domcích, zejména v menších místnostech. Alternativu k nim pak představují prostornější dvoukřídlé balkonové dveře. V jejich případě je praktické, pokud zvolíte spíše model bez středního sloupku. Snáze pak na balkon dostanete objemnější předměty, jako jsou stolky, křesla apod.

Posuvné varianty

V současnosti roste zájem o posuvné dveře. I zde existuje několik variant. Moderním řešením jsou zdvižně posuvné balkonové dveře, které mají bezbariérový práh. Křídla se pak posouvají do stran. Méně nákladné jsou pak sklopně posuvné dveře, u nichž však vyvýšený práh nechybí.

Materiály a seřízení balkonových dveří

Ať už zvolíte jakýkoliv typ balkonových dveří, vždy je důležité dbát na kvalitu materiálů a provedení. Aktuálně jsou jasně nejžádanější plastové produkty. Vyjdou relativně levně, rozhodně v porovnání se dřevěnými modely, přičemž se vyznačují dlouhou životností v řádech až desítek let. Oceníte u nich také snadnou údržbu. Zásadním parametrem je pak schopnost tepelné izolace. Moderní plastová, dřevěná i hliníková úprava by měla zajistit minimální tepelné ztráty. Svoji roli v tomto směru hraje to, jak dobře jsou balkonové dveře seřízené. Pakliže vám po čase začnou drhnout, skřípat, případně se objeví jiné závady, je dobré co nejdříve přizvat specialisty, kteří provedou opětovné seřízení a odstraní veškeré problémy tak, aby dveře byly znovu stoprocentně funkční.