Jaké trendy ovládnou vývoj webů a webdesign v roce 2022? Vsaďte na weby s přesahem, smart obsah a přehlednost

Internet už dávno neslouží jenom jako zdroj informací. Dnes je pro většinu obyvatel vyspělých zemí světa naprostou samozřejmostí používání sociálních sítí a komunikačních nástrojů, internetového bankovnictví i mnoha rozmanitých aplikací. Přes internet lze podat i daňové přiznání, sjednat pojištění a vyřídit celou řadu dalších záležitostí. V posledních letech ji nemalé procento Čechů zvyklo nakupovat zboží v e-shopech a během pandemii si tento zvyk osvojili i ti, kteří až do uzávěry zbytných prodejen a služeb preferovali kamenné provozovny. Firmy, které nemají webové stránky, pro většinu lidí fakticky neexistují.

Chcete uspět v digitální době? Nepodceňujte online marketing a uživatelský komfort

Většina lidí dnes nekupuje papírové noviny, ubylo i čtenářů klasických časopisů. Také papírové letáky dnes osloví výrazně užší okruh lidí než dříve. Téměř každý však má doma počítač či tablet a v kapse nebo v kabelce chytrý telefon. Většina uživatelů využívá i datový tarif a je zvyklá vyhledávat si informace a objednávat zboží nebo služby nejen z domova, ale také při cestách veřejnou dopravou, o přestávkách v práci nebo v na lavičce v parku. Kvalitní online marketing vám proto dokáže přivést výrazně větší počet zákazníků, než tištěná reklama. Dostat zákazníky na firemní webové stránky ale nestačí. Důležité je, aby si vás zapsali do paměti, využili vaše služby nebo nakoupili zboží, které nabízíte. Stránky proto musí být přehledné, přístupné a uživatelský přívětivé.

Inteligentní prvky a automatizace vám pomohou zvládnout i velký nápor

Firemní webové stránky, e-shop, publikační systém i jakákoli jiná webová řešení vám mají usnadňovat práci. Opravdoví specialisté na vývoj webu v roce 2022 sázejí na automatizaci v podobě propracovaných interních systémů, online nástrojů a dalších inteligentních prvků. Takové řešení je vždy třeba zhotovit přesně na míru konkrétní firmě a jejím potřebám. Náklady jsou samozřejmě vyšší než u hotového řešení, optimalizace ale pomáhá šetřit i peníze a investice se obvykle vrátí během několika měsíců. Vývoj webu i kompletního online systému můžete svěřit společnosti Beneficio.

Smart obsah je in, webdesign se vrací k trendům roku 2018

Webdesign dělá první dojem. Jakmile návštěvníky neupoutá, pravděpodobně ani nezačnou procházet obsah webu. V letošním roce bude v hlavní roli flat design, který dosud nebyl překonán. Důležité je přehledné rozvržení a snadná orientace, nepodceňujte ale ani barevné podání a grafické prvky včetně obrázků a animací. Významnou roli hraje personifikace obsahu. V roce 2022 by měl dobře napsaný web přizpůsobovat obsah chování konkrétního uživatele. Kvalitní vývojáři vám dodají firemní webové stránky, které budou obsah načítat postupně, velkých multimediálních souborů zajistí kvalitní kompresi. Načítání velkého objemu dat tak bude probíhat plynule a návštěvník nebude nucen čekat.