Bytový architekt nebo designér – kdo vám pomůže k domovu snů?

Chystáte se rekonstruovat, máte chuť radikálně proměnit vzhled svého domova nebo potřebujete poradit se zařízením dětského pokoje pro děti různého věku? I když je inspirace všude dost, některá řešení přece jen vyžadují zkušené oko odborníka. Kdy je dobré oslovit bytového architekta a kdy se raději obrátit na designéra? Ke krásnému domovu vám pomůže každý trochu jinak.

Bytový architekt versus designér

Perfektní domov nejen co se zřízení, dispozic, ale také vzhledu je snem každého z nás. Pravdou je, že vám k němu dokáže pomoci dobrý architekt, jako je například bytový architekt Plzeň, tak i bytový designér. Jak se tyto dvě profese liší? První rozdíl je hned ve vzdělání. Zatímco pro práci interiérového designéra vám klidně postačí absolvovat nějaký ten kurz, v případě bytového architekta je to několikaleté studium na vysoké škole. Už tento fakt napovídá, že jednoznačný rozdíl bude v rozsahu a náročnosti plánovaných prací.

Rekonstrukce? Práce pro architekta

Pravděpodobně nejnáročnějším zásahem, který svému interiéru můžete dopřát je rekonstrukce. Každá změna příček, dispozic interiéru, vestavěný úložný prostor a další radiální proměny vyžadují propracovaný plán úprav a detailní návrh. Ten by měl obsahovat nejen všechny zamýšlené proměny, ale také třeba zakreslení nových elektrických rozvodů, zásuvky, osvětlení apod. a další technické detaily patřící mezi nezbytné pro řemeslníky, kteří se o realizaci rekonstrukce postarají. se všemi zamýšlenými změnami. Takový návrh vám může správně zpracovat jenom odborník. Přesně takového najdete v osobě bytového architekta, který se ale kromě technické stránky dokáže zaměřit také na estetiku prostoru a dodat mu praktičnost, jedinečnost a styl.

S oživením interiéru pomůže designér

Pro vytvoření útulného a stylového domova někdy není potřeba žádných radikálních zásahů a velké finanční investice. Právě se zdánlivě neinvazivními úpravami, které mají ale často velkolepý a dechberoucí dopad na celý prostor domova, vám pomůže bytový designér. Ten má v malíku všechny interiérové styly a trendy, umí doslova kouzlit s barevnou paletou a kombinacemi materiálů a také umí velmi dobře naslouchat a komunikovat. Už na základě krátkého rozhovoru poznat přesně váš styl a navrhnout vám domov snů. Všechny nápady a možná řešení interiéru vám stejně jako bytový architekt odprezentuje dobrý designér prostřednictvím vizualizace. Můžete si být jisti, že díky tomu bude vaše rozhodování o nejlepší variantě mnohem jednodušší.

A co cena?

Asi jako u každé méně obvyklé a nepovinné služby hraje při rozhodování, zda takovou službu využít, velkou roli cena. Bohužel, jednotnou částku ani cenové rozmezí vám zde nabídnout k posouzení nemůžeme. Jak u architektů, tak i designérů se do ceny za poskytnuté služby promítá více faktorů – vzdělání, zkušenosti, rozsah poptávných prací i náročnost projektu. Při výběru se řiďte tedy hlavně svými finančními možnostmi a osobními sympatiemi s osloveným designérem či architektem. Pokud se ptáte, zda se tyto služby vyplatí, tak i to je silně individuální. Záleží-li vám nejen na vzhledu interiéru, ale také na využití potenciálu prostoru na maximum, oslovení designéra či architekta pro vás rozhodně nebude šlápnutím vedle.